Google moet zoekresultaten aanpassen volgens het EU hof

We hebben het recht om uit de zoekresultaten Google gewist te worden
Het Europese hof heeft bepaald dat Google zoekresultaten van personen onder sommige omstandigheden moet aanpassen.

Als voorbeeld heb ik meteen gekozen voor mevrouw Pauline Kastermans van de D66. Zij probeert stemmen te winnen via Tinder. Mocht ze in de toekomst last krijgen van deze actie, doordat mensen via Google op haar naam zoeken, dan zou ze Google kunnen vragen om de zoekresultaten te wissen.

Dit was ook het geval bij een Spaanse man die een aantal jaar geleden zijn huis gedwongen moest verkopen. Dit kwam nog steeds in Google naar boven als je op zijn naam zocht. Hij is dan ook van mening dat die zoekresultaten niet meer relevant zijn, en wil die gegevens dus wissen.

Hij stapte naar het gerechtshof om van Google te eisen dat zijn persoonlijke gegevens worden wissen. Uiteindelijk heeft het Europese Hof van Justitie hem in het gelijk gesteld. Mochten we nu privégegevens over onszelf tegenkomen waarvan we die liever vergeten, dan ligt daar nu een precedent voor.

Google is het hier natuurlijk niet mee eens. Wat Google precies gaat doen tegen deze uitspraak is nog niet duidelijk. Volgens een woordvoerder heeft het meer tijd nodig om de gevolgen van de uitspraak te analyseren. Ze zijn dan ook van mening dat het aanpassen van zoekresultaten een opmaat is voor meer censuur op internet.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *