Google Pixel 4 XL bevat bijzonder, minuscuul chipje

Bijzonder chipje
iFixit test de repareerbaarheid van de Pixel 4 XL en komt een bijzonder compact chipje tegen.

iFixit heeft hun wetenschappelijke drift weer losgelaten op een smartphone en ditmaal was de Google Pixel 4 XL aan de beurt. De vraag is zoals altijd hetzelfde: hoe repareerdbaar is het toestel? De tendens van verschrikkelijk lastig repareerbare toestellen blijft voortbestaan, maar een klein, bijzonder chipje maakt de echte technerd in elk geval wel een beetje warm.

Zoals te verwachten wordt ook de Google Pixel 4 XL bij elkaar gehouden door lijm, kleine schroefjes en een hoop lagen aan onderdelen. Dit werkt de repareerbaarheid van het toestel absoluut niet in de hand. Het feit dat er ook nog eens een hoop waterdichtheidsmaatregelen zijn getroffen, maakt het uit elkaar halen van het toestel nog lastiger. Aan de andere kant, daarom hoef je hem waarschijnlijk minder snel te repareren.

Eenmaal deels binnen ontdekt iFixit iets bijzonders. Aan de onderkant zit een hoopje chips en draadjes verwerkt waarvan het medium in eerste instantie goed moest kijken wat het überhaupt was. Het blijken een speaker, microfoon, lichtsensor én Soli chip te zijn. Dat laatste onderdeeltje wekt alleen al verbazing op bij iFixit vanwege de absurd kleine omvang.

De Soli chip is in principe het onderdeel dat besturing door middel van gebaren mogelijk maakt. Je zou wellicht kunnen denken dat de camera daarvoor gebruikt wordt, maar de piepkleine chip zendt precies gekalibreerde elektromagnetische energie uit (in principe een radar), wat vervolgens bijvoorbeeld van je hand afkaatst en wordt opgevangen door een sensor. Zo wordt de grootte, bewegingsrichting en snelheid van een object gemeten en geanalyseerd om eventueel iets te laten gebeuren in de smartphone zelf. Of zoals iFixit het samenvat: “Magisch vierkantje begrijpt iedere beweging.”

Wel is het opvallend dat het display door Samsung is gemaakt. Nou ja, Samsung maakt ontzettend veel displays, maar deze kan op een 90Hz ververssnelheid draaien, wat Samsung’s toestellen nog niet kunnen. Wellicht volgend jaar…

Maar goed, alle lijm, tape en schroeven in combinatie met rubbertjes maken de Pixel 4 XL uiteindelijk toch niet goed te repareren. Met een 4 van 10 repareerbaarheids-score is het geen pretje om iets in het toestel te moeten vervangen en is er dus niets verbeterd sinds de Pixel 3 XL. En over die twee gesproken, in dit artikel check je een vergelijking van de Pixel 3- en 4-serie.

iFixit haalde ook onder andere de Galaxy Fold uit elkaar. Dat check je hier. De Huawei Mate 20 Pro kreeg eenzelfde behandeling en ook daar ging het redelijk mis.

Foto @iFixit

Nog geen reacties

  1. Oud en onzinnig nieuws van Ifixit.
    Tijdens de reveal liet Google zelf zien hoe de ontwikkeling is gegaan van de Soli radar chip, die steeds maar verkleint moest worden teneinde gebruikt te kunnen worden in hun smartphone. En ja die was enorm klein, was bekend, en who cares.

    Meest belangerijke is dat Soli niet goed zijn werk doet, het nut zeer beperkt is en het extra stroom verbruikt van een toch al niet royale accu setup, en dan met name in de reguliere Pixel4.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *