Google slaat schokkend veel over je locatie op

Mijn vervoer?
Het mapje ‘Location History’ zit boordevol smakelijke details over jouw reisgedrag.

Dat Google door middel van besturingssysteem Android en apps van derden een hoop van je weet, weten we onderhand wel. Nu blijkt na onderzoek van de ‘Locatie Geschiedenis’ door Quartz dat Google een hoop verbazingwekkende dingen over je weet waarvan de meesten zich niet bewust zullen zijn.

De meeste Android-gebruikers zullen de ‘Location History’-setting op hun smartphone niet aan hebben staan, maar degenen die ooit toestemming hebben gegeven voor deze registratie van een hoop locatiegegevens zullen daar wellicht nog eens over na willen denken. Het enge is overigens niet alleen dat de onderstaande feiten bij het miljardenbedrijf bekend zijn, maar ook dat het erop lijkt dat een hoop Google-apps de bestanden kunnen aanspreken.

– Het soort vervoer dat je hebt (aan de hand van waarschijnlijkheid, bijvoorbeeld lopen: 51%, op de fiets: 4%, in de trein: 3%)
– De luchtdruk
– Of je al dan niet verbonden bent met een wifi-signaal
– Het MAC-adres – een unieke identifier van het wifi-signaal waarmee je bent verbonden
– Het MAC-adres – signaalsterkte, frequentie van alle dichtbijgelegen wifi-transmitters
– Het MAC-adres – identifier, type en twee metingen van alle nabijgelegen Bluetooth-signalen
– Je hoeveelheid overgebleven batterij en of de telefoon wordt opgeladen
– Het voltage van je batterij
– De GPS-coördinaten van je telefoon en de nauwkeurigheid van die coördinaten
– Een GPS hoogtemeting en de nauwkeurigheid daarvan

Nu, Google zegt zelf tegen Quartz dat het systeem ‘opt-in’ is en dat gebruikers dus zelf toestemming geven voor het opslaan van deze gegevens. “Met je toestemming gebruikt Google de Location History om betere resultaten en aanbevelingen te geven voor Google-producten. Je krijgt dan bijvoorbeeld verkeersvoorspellingen voor je dagelijkse reis (naar je werk, red.), je krijgt foto’s te zien die bij je locatie horen en je krijgt aanbevelingen gebaseerd op de plaatsen waar je geweest bent.” In dezelfde reactie laat het bedrijf weten dat je de service altijd weer uit kunt zetten.

Dat is leuk en aardig, maar wanneer je Google toestemming geeft voor het opslaan van de gedetailleerde bovenstaande gegevens, wordt totaal niet duidelijk wát het bedrijf precies gaat opslaan en waar de informatie precies voor zal worden gebruikt. Ik ben altijd al huiverig geweest als een app mijn locatie wil weten en dit bewijst maar weer hoeveel informatie je stiekem prijs geeft als je op ’toestaan’ klikt.

Het is niet voor het eerst dat Google op de vingers – of moet ik tentakels zeggen – wordt getikt voor het opslaan van ogenschijnlijk uiterst twijfelachtige data. Zo kwam Quartz al eerder tot de ontdekking dat Android-telefoons ongevraagd informatie over je locatie naar Google doorsturen. Dat deze schimmige omgang met privé-data ook handig kan zijn, blijkt uit deze functie die hulpdiensten in geval van nood helpt.

6 reacties

    • @turbobrick: sorry maar hier ga ik even op inhaken. De opmerking ‘ik heb niks te verbergen’ is de grootste valkuil die je kunt maken. Ik heb aan verschillende casussen gewerkt over privacy & reputation. Er zijn zat voorbeelden waarbij digitaal opgeslagen data iemand in een kwaad daglicht hebben gebracht i.v.m. identiteitsdiefstal, terwijl zij zich van niks bewust waren. Probeer jezelf dan maar eens te bewijzen. Als je de opmerking geeft ‘ik heb toch niks te verliezen’ dan weet je ook niet hoe je jezelf hier uit kunt krijgen.

  1. “Dat is leuk en aardig, maar wanneer je Google toestemming geeft voor het opslaan van de gedetailleerde bovenstaande gegevens, wordt totaal niet duidelijk wát het bedrijf precies gaat opslaan en waar de informatie precies voor zal worden gebruikt.”

    Sorry hoor maar als je Google al toestemming zou geven en dan niet door hebt dat Google daar het maximale uit zal halen dan ben je wel erg naïef.

    Zelfs met alle opties uitgeschakeld en opt-out en weet ik veel wat weten ze er alsnog genoeg info uit te persen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *