Google Stadia sluit eigen game studios – Is het einde nabij?

Foto @Google

Google sluit al haar exclusieve Stadia game studios per direct en focust zich nu alleen op de gamestreamingdienst. Wat is er aan de hand?

Google sluit alle Stadia studios die exclusieve games aan het maken waren voor de game streamingdienst. De bedoeling is dat Google zich nu kan focussen op de dienst, zonder de last van het maken van eigen games. Zou dit daarentegen als een voorbode gezien kunnen worden voor wat er komen gaat?

Google sluit Stadia game studios

In een blogpost kondigt Google aan te stoppen met het produceren van eigen games voor Stadia, waarmee de twee studios in Los Angeles en Montreal gesloten worden. Beide studios hebben nog geen daadwerkelijke games uitgebracht.

Google stelt dat er voor de meeste getroffen werknemers een andere functie beschikbaar is. Ondertussen blijft Stadia natuurlijk gewoon werken terwijl derden hun games via de cloudstreamingdienst uit blijven brengen.

Google probeert de gebruiker natuurlijk zoveel mogelijk gerust te stellen. En in principe verandert er letterlijk niets voor Stadia-fans, behalve dan het vooruitzicht op een enkele exclusieve game. Die zou Google eventueel nog kunnen aankopen, mochten ze die route willen blijven bewandelen.

Wat is er aan de hand?

Maar in het achterhoofd van menig fan zal een kleine twijfel manifesteren. De betreffende studios werden in respectievelijk 2019 en 2020 opgericht en nu gaat de stekker er alweer uit. Google is notoir voor het lanceren en snel weer opdoeken van services. Deze wending signaleert wel een beetje dat het ook met Stadia totaal niet lekker gaat.

Het nieuws komt zeer kort na een spraakmakende onthulling over Amazon Games Studio. Amazon’s game divisie zou namelijk honderden miljoenen per jaar aan eigen games uitgeven, waarvan er tot op heden 0 uitgekomen zijn.

Er lijkt hier een tendens te ontstaan die traditionele game-ontwikkelaar in het zonnetje zet. De twee miljardenbedrijven, Google en Amazon, gooien gigantische hoeveelheden geld tegen games aan. Ze komen met (toegegeven innovatieve) projecten die op ten duur niet zo lekker lijken te lopen. Alsof absurd grote zakken geld en een hoop industrieveteranen niet genoeg is om een goede game te maken…

Dat blijkt nu wel een beetje; games vereisen passie en toegewijde, persoonlijk geïnvesteerde teams. Honderden miljoenen en een exclusief platform kunnen zeker helpen. Maar als het fundament er niet is, dan moeten zelfs allemachtige bedrijven als Google en Amazon stevig bergopwaarts.

Nog geen reacties

      • @turbobrick loopt een beetje op de feiten vooruit, maar mocht Stadia als geheel straks inderdaad omvallen, dan hebben gamers niets meer aan de games die ze via het platform gekocht hebben. Ik kan me voorstellen dat Google een soort regeling treft, bijvoorbeeld met Steam of zo. Maar goed, zo laat is het nog niet!

        • Nah, ik geloof niet dat Stadia gaat falen. Men is juist “all-in” gegaan op het gehele cloud gaming concept ( zelf games ontwikkelen niet klaarblijkelijk lol ). Er zijn momenteel iets van een 100 games beschikbaar, en men wilt uiteindelijk naar 400 gaan.
          Ook het feit dat Cyperpunk 2077 op zowat elke console problemen geeft ( gaf?), buiten Stadia, was een welkome reclame voor Stadia.
          De gigantische opslagruimte én updates ( en bijhorende downloadtijd) die sommige games vereisen, zal vroeger of later een groot deel gamers doen overstappen. De flexibiliteit van het gamen op eender welk scherm, zolang het een internetverbinding heeft ( tv, computerscherm, pc, laptop, tablet, smartphone,…) zal ook uiteindelijk een sterk argument blijken, zodra de reactietijd en stabiliteit betrouwbaar genoeg zijn.

          • Het is ook een sterk concept, MAAR nergens wordt een garntie gegeven van een support duur of game garantie voor een X aantal jaar.
            We zien zelfs nu met fabrikanten zoals Samsung die nu een Android update garantie geven van 3 updae cycles en dus 4 Android jaren support wat een groot verschil is met pak hem beet 3 jaar geleden.
            Een game 5 jaar support garantie zou mensen wellicht wat rust geven.
            Laten we elkaar geen mietje noemen maar Google staat bekend om het lanceren en wederom begraven van projecten. Er zijn complete websites die alle fails bijhouden en je schrikt van de lange lijst.
            Natuurlijk is aanmodderen niks en is het stoppen van een dood project geen issue als het een gratis platform betreft wat geen tractie heeft gekregen, maar als mensen games kopen en er snel voor honderden euro’s in zitten dan is het een heel ander verhaal.

            Ik weet zeker dat dit mensen weerhoud om te investeren in Stadia, zeker zonder enige garanties en geruststellingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *