Google verliest rechtszaak over ongebreideld WiFi-sniffen

Google verliest rechtszaak over ongebreideld WiFi-sniffen
Het is alweer vijf jaar geleden dat het internet werd verrijkt met Google Maps, die verschrikkelijk handige dienst om even te checken hoe de straat eruit ziet waar je moet wezen, of om oeverloos te verdwalen in straten waar je nog nooit bent geweest. Toch lief van Google, zo’n gratis dienst. Maar daar wilden ze wel wat voor terug.

De bekende Google-auto’s die over de hele wereld 360°-panoramafoto’s maakten waren namelijk belast met nog een taak. Van niet-versleutelde WiFi-netwerken werden gebruikersnamen, wachtwoorden, afbeeldingen en documenten verzameld, naast de talloze emails die al onderschept werden. Want een Amerikaans bedrijf dat bijvoorbeeld in Nederland fysiek data komt verzamelen is hartstikke normaal, right?

Niet helemaal. Of eigenlijk helemaal niet. Sinds dit bekend werd zijn er dan ook al diverse rechtszaken gevoerd tegen Google, en een Amerikaanse rechtbank heeft gisteren geweigerd een eerdere uitspraak hierover te vernietigen. Google ging in beroep tegen een uitspraak waarin ze aansprakelijk werd gesteld, omdat ze claimen dat de verzamelde data gewoon beschikbaar is voor het publiek. Maar daarin gaat de rechter niet mee, omdat het op grote schaal verzamelen van deze data, en het decoderen voor eigen gebruik wel degelijk inbreuk maakt op de privacy.

Wiretap Act

Google heeft het hoger beroep daarom verloren. Wat de consequenties worden is nog niet helemaal duidelijk, maar Google is weer even op haar plek gezet. Want zomaar een beetje grasduinen door onze data en het opslaan, daar hebben we de NSA al voor.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *