Google weigert bug in veelgebruikte Android-versies te fixen

Google gaat bug in Android 4.3 niet meer fixen
Heb je een wat ouder Android-toestel, berg je dan maar vast. Google is namelijk niet van plan een bugs in de oude versie van het besturingssysteem te fixen.

Google zit in een wat lastige situatie. De techgigant rolt regelmatig grote updates voor Android uit, maar kan fabrikanten als Samsung en HTC niet verplichten oudere toestellen te blijven updaten. Zij hebben natuurlijk liever dat we een nieuwe S5 of One (M8) kopen en ondersteunen de oudere generaties lang niet zo uitgebreid als Google zelf. Zij voorzagen bijvoorbeeld zelfs de Nexus 4 van Android 5.0.

Dat is lastig, want hoewel Google de veiligheidsproblemen uit eerdere versies al lang heeft verholpen in Android 5.0, draait nog altijd 60 procent van alle Android-smartphones op 4.3 Jelly Bean. Onlangs kwam bijvoorbeeld aan het licht dat er een bug zit in WebView, de browser die apps kunnen gebruiken om je te laten internetten.

Google weigert dat lek te dichten en schuift de verantwoordelijkheid door naar de telefoonfabrikanten. Dat is aan de ene kant begrijpelijk, want ook een eventuele fix van Google moet door de fabrikanten aangepast worden voor de betreffende toestellen. Maar het komt er nu simpelweg op neer dat 60 procent van de Android-gebruikers niet kan rekenen op de ondersteuning van Google. Maakt Google zich er zo niet een beetje te makkelijk vanaf?

Nog geen reacties

  1. Google maakt steeds vaker allerlei apps uit (stock)Android beschikbaar via de Play Store en op deze wijze heeft Google bijvoorbeeld al heel veel gebruikers verleidt tot het gebruik van Chrome i.p.v. de stock browser van Android. Dus die soep zal wel niet zo heet gegeten worden.

    Het probleem is echter dat Google toestaat dat er apps worden geïnstalleerd die enkel nog kunnen worden verwijderd als de telefoon is voorzien van root access. Veel fabrikanten staan in hun garantievoorwaarden ook niet toe dat je een toestel unroot, en/of maken dat de consument extreem lastig om uit te voeren. Daarmee hebben zowel Google als de fabrikanten hier evenveel schuld aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *