Google wil game-industrie domineren met streamingdienst

Kan Google het maken?
Google wil de Netflix van games worden.

Er zijn weinig tech-branches waar Google geen stevige vinger in de pap heeft, maar games zijn tot nu toe nog redelijk ver van Google’s machtige vingers gebleven. Daar komt dit jaar nog verandering in, want met een ‘nieuw’ concept wil de zoekgigant de game-industrie renationaliseren, zo meldt Fortune op basis van informatie van journalisten die voor een persconferentie zijn uitgenodigd.

Google gaat tijdens de aankomende Game Developers Conference (19 maart) hun antwoord op de eeuwenoude vraag onthullen: moet je gamen op de PC, Xbox, PlayStation of Nintendo? Geen van allen, je moet gamen op de Google-server.

Het Amerikaanse miljardenbedrijf komt namelijk met een streamingdienst waarbij games op krachtige computers in Google’s serverparken worden afgespeeld, waarna de beelden simpelweg gestreamd worden naar je apparaat (PC, of misschien zelf smartphone of smart TV). Vervolgens wordt jouw input via het internet doorgestuurd naar Google, waardoor je dus als het ware indirect input geeft in games.

Google is niet de eerste met dit potentieel revolutionaire idee; PlayStation, Microsoft en Nvidia hebben bijvoorbeeld een vergelijkbare dienst waarbij games niet lokaal worden afgespeeld, maar via de hardware van het betreffende bedrijf. Die diensten lopen niet per se geweldig goed.

De aantrekkingskracht is overigens wel duidelijk: casual spelers hoeven geen console (of nog erger, gaming PC) aan te schaffen om af en toe een spelletje te spelen. De keerzijde, zo kaartte ik in een eerder bericht al aan – is dat dergelijke diensten funest kunnen zijn voor kleine ontwikkelaars. Als je een tientje per maand betaalt voor de dienst en je kunt kiezen tussen GTA, Call of Duty, FIFA en een of andere obscure indie-game, dan is de keuze snel gemaakt. Ook is het maar de vraag hoe veel kleine ontwikkelaars kunnen profiteren van een het aangeboden worden op de dienst.

Kortom, het is nog maar de vraag of Google wel iets van het concept kan maken. Tot dusver kopen de meeste gamers graag zelf een game op hun eigen PC of console en nemen ze de relatief hogere prijzen voor lief. Ook is het nog de vraag hoe de technologie daadwerkelijk werkt; omdat iedere input eerst over het internet gestuurd moet worden, kan een competitieve shooter bijvoorbeeld inaccuraat en log aan gaan voelen.

Het is nog niet bekend of de service (al dan niet in beta) in maart uitkomt, of dat we dan nog even moeten wachten. Er doen ook geruchten de ronde dat Google met een eigen console komt. Hoe en of die machine dan werkt met de streaming-service en op welke andere platformen het concept dan beschikbaar is, weten we nog niet. Het succes van zo’n dienst zal uiteindelijk neerkomen op de prijs en het aanbod.

Lees ook: Nederlandse ‘Netflix voor games’ is toekomst gaming

Nog geen reacties

  1. Google Stadia is geniaal MITS men de netwerk snelheid kan garanderen en je dus geen merkbare lag hebt.
    Het is dan in principe over en uit voor conventionele Consoles en game PCs want je kan nu wel een monster al voor 4500 euro hebben maar als je volgend jaar alles op Mac wilt spelen kan je er weer 1K tegen aan gooien.met stadia is het mogelijk games te spelen waar je nu alleen van kan dromen.
    Zeker met de computing en server power van Google !

    Het vergelijken van Samsung link met Apple Arcade slaat nergens op.
    Samsung is puur het remote playen van PS4 games zoals dat al jaren kan met bijv een Windows laptop of PC of zelfs een Sony Vita.

    Arcade is een betaaldienst om bepaalde games te mogen spelen, die games draai je lokaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *