Google’s Android Messages moet nieuwe standaard berichtendienst worden

Auteur: , 3 Reacties
Google wil Whatsapp gaan vervangen

Maar lang niet iedereen gaat hieraan meewerken.

Android Messages moet volgens Google de nieuwe standaard berichtendienst worden. Daarom gaat een grote groep fabrikanten de app voorinstalleren op hun smartphones, zo laat het Amerikaanse miljardenbedrijf weten aan The Verge. De app, voorheen ‘Messenger’ genoemd, richt zich op het verzenden en ontvangen van RCS (rich communication services). Dit moet het ‘ouderwetse’ SMS vervangen.

Google probeert te concurreren met Whatsapp en iMessage door samen te werken met een groot aantal fabrikanten en providers. Onder die fabrikanten zijn onder andere LG, Motorola, Sony, HTC, ZTE en Nokia betrokken. Providers als Vodafone en Orange willen ook overstappen op RCS als moderne SMS-dienst. Maar een tweede blik op de partijen onthult een kink in de kabel; de marktleiders doen hier niet aan mee.

Toppers als Apple, Samsung en Huawei gaan voorlopig nog niet overstappen op RCS, of in elk geval de app nog niet voorinstalleren. Ook doen een hoop providers nog niet mee aan Google’s droom om een eigen messaging-platform te creĆ«ren. Dit betekent in de praktijk dat mensen die van Android Messages gebruik kunnen maken, slechts kunnen converseren met anderen die ook een participerend merk smartphone en provider gebruiken. Zo niet, dan valt het bericht terug naar standaard SMS- of MMS-structuur. Overigens is Google op meer fronten bezig met innovatie.

Providers zijn al jaren bezig om het ouderwetse SMS’en aan te pakken. Omdat een groot deel van ’s werelds smartphones op Android draait, is het idee zo gek nog niet. Apple heeft met iMessage al eerder een vergelijkbaar concept ontwikkeld. Omdat die berichtendienst alleen tussen iOS-apparaten werkt, is het een stimulans om Apple te blijven kopen. Hetzelfde principe moet met Android Messages ook voor Android-gebruikers gaan gelden.

Als je door de bomen het bos niet meer ziet wat betreft berichtendiensten, hebben we hier een lijst met 10 gratis alternatieven voor Whatsapp.

UPDATE:
Nck Fox, vice-president van Google’s Communication Products, laat in een Twitter-bericht weten dat het bedrijf bezig is met berichtendienst Allo. De relatief onbekende service is tot dusver alleen beschikbaar op mobiele apparaten. Ook Allo is een reactie van Google op de populariteit van Whatsapp. Na de desktop-versie van de populaire berichtendienst wil Google dus ook op dat gebied een graantje meepikken.

Naast het onderstaande screenshot is er geen verdere informatie vrijgegeven. Uit de sneak-peek blijkt slechts dat Google Assistant te gebruiken is in de chat. Alleen tijd zal ons leren of Google daadwerkelijk een deel van de berichtendienst-markt kan overnemen met de twee bovenstaande initiatieven.
Screen van de Allo desktop-versie3 reacties

imessage kwam toch ook voor Android uit? Net zoals BlackBerry Messenger voor Android is uitgekomen.
Dus… eerst was er Talk. Dat werd vervangen door Google+. Toen werd het Hangouts. Nu is het Allo dat gepusht wordt. Straks “Google Messenger”. *zucht* – make up your frickin’ mind, google!

Ik stap over naar whatsapp (yuck) en signal. Jammer van Talk/Hangouts want dat draait ook prima mee in een browser, iets dat WA maar matig doet.
Uhm nee, ik wil kunnen blijven smsen. Als het zo doorgaat dan ben je zonder internet gewoon niet meer bereikbaar en dat wil ik niet,

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).