GoPro ging naar de beurs en is nu 2.6 miljard dollar waard

GoPro ging naar de beurs en is nu 2.6 miljard dollar waard
Het succesverhaal van GoPro lijkt maar niet te eindigen. Zelfs de beursgang werd een groot succes en de prijs van een aandeel stijgt nog steeds.

Maar hoe werd GoPro eigenlijk zo succesvol? Dat is allemaal dankzij zijn oprichter Nick Goodman. Hij is al sinds zijn jeugd gefascineerd door surfen en heeft dat ook over de hele wereld gedaan. Op zijn 26ste begon hij aan een surftrip door Australië en Indonesië, daar kwam het idee tot stand. Hij wilde namelijk zelf beelden maken terwijl hij door de golven surfte. Hij bedacht dan ook een camera die hij aan zijn arm kon binden met behulp van twee rubberen strips, dat is wanneer de GoPro werd geboren.

Dankzij zijn vader die bij een investeringsbank werkte kon hij 260.000 dollar investeren in het bedrijf. Toen hij 30 was maakte GoPro al een omzet van 350.000 dollar per jaar. Volgens Woodman was zijn bedrijf al winstgevend vanaf de eerste dag en spaarde hij geld uit door zelf op alle reclame-uitingen te poseren als model. De eerste GoPro’s werden in 2004 als 35mm camera’s verkocht, maar inmiddels zijn we al gewend aan de 1080p opname kwaliteit in 60fps.

De camera’s werden in eerste instantie verkocht tijdens beurzen en in surfshops. Totdat GoPro in 2009 de Hero HD uitbracht. Tijdens één van de eerste shows waar de GoPro werd geïntroduceerd waren ze binnen een dag uitverkocht. Dat jaar alleen al genereerde GoPro een omzet 68 miljoen dollar. Nu heeft het bedrijf ruim 500 mensen in dienst en is het binnen tien jaar uitgegroeid tot één van de bekendste merken in de extreme sports wereld, en misschien wel ver daarbuiten.

Vorig jaar maakte het een omzet van 986 miljoen dollar en behaalde het een winst 61 miljoen dollar. Dat was dan ook het moment dat GoPro met het idee kwam om naar de beurs te gaan. De beursgang werd afgelopen dinsdag afgerond en de prijs van een aandeel ligt nu op 31.34 dollar. Na de beursgang werd Nick Goodman direct in de miljonairs lijst van Forbes opgenomen. Hij zou een vermogen hebben van 1,2 miljard dollar. Voor Nick Goodman is het GoPro-avontuur dan ook een waar succesverhaal, en mag hij zichzelf een self-made billionaire noemen.

[gv data=”kjAfKDMzYTg”][/gv]

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *