GoT: 3 gigantische reveals in ‘Eastwatch’ die je hebt gemist

Het briefje drijft de Stark-zussen nog verder uit elkaar
De afgelopen aflevering van Game of Thrones zat vol met obscure doch gigantische onthullingen die je wellicht gemist hebt.

Met nog slechts twee afleveringen te gaan in dit één na laatste seizoen van Game of Thrones, begint het langzaam duidelijk te worden waar de serie – in elk geval dit seizoen nog – naartoe zal gaan. Toch zal de constante stortvloed van informatie van Game of Thrones S7E5 – Eastwatch zelfs bij de grootste Game of Thrones-fans wel eens verwarrend kunnen zijn. Daarom zijn dit – met de laatste aflevering in het achterhoofd – drie gigantische onthullingen die je wellicht gemist hebt.

[gv data=”NNY73_YcZVY”][/gv]

Jon Targaryen
In de laatste aflevering van het vorige seizoen werd door middel van visuele associatie en een behoorlijke stuurrichting gehint naar een mogelijke adellijke afkomst voor Jon Snow. In deze eerdere analyse verklapte we het al een beetje, maar in dit seizoen ligt het er nog dikker bovenop: Jon Snow is helemaal geen bastaard, maar een daadwerkelijke kanshebber op de troon.

In een prachtig staaltje verhaalvertelling leest Gilly – de vrouw van onze favoriete dikkerd Sam – de aantekeningen van een oude Maester op terwijl Sam niet eens luistert. Wat blijkt? Jon’s vader, Rhaegar Targaryen, is daadwerkelijk gescheiden van Elia Martell. Nog belangrijker is dat hij daarna (hoewel in het geheim) getrouwd is Lyanna Stark. Met andere woorden, Jon Snow is geen ‘Snow’, maar een echtelijk kind van twee vorsten en daarmee de rechtmatige eigenaar van de Iron Throne. Zijn claim op de troon overstijgt daarmee zelfs de claim van Dany. Zou seizoen 8 draaien om het conflict tussen deze twee favorieten?

[gv data=”vBjQ8qbXACQ”][/gv]

Althans, hij is gescheiden van zijn vrouw Elia, en in het geheim met een ander getrouwd. Het is daarmee nog niet gezegd dat die andere vrouw Lyanna is, al levert het aan elkaar knopen van alle eindjes toch echt een Targaryen-achternaam voor Jon op. Ik weet het 99 procent zeker.

Maggy the Frog
De afgelopen aflevering – Eastwatch genaamd – bevatte de ene na de andere onthulling, maar het blijkt altijd obscurer en interessanter te kunnen dan dat in eerste instantie lijkt. Als Jaime terugkomt van zijn (eenzijdige) gevecht met Dany’s draak, vertelt Cersei hem iets schokkends: Ze is zwanger van hem. Ja ik weet het, het lijkt het script van een gemiddelde aflevering GTST wel, maar het mooie aan Game of Thrones is dat over iedere zin, over iedere gebeurtenis uitzonderlijk lang en goed nagedacht is.

Ook Cersei’s zwangerschap is niet wat het lijkt. Deze theorie bestaat overigens uit meerdere theorieën, dus kies de aannemelijkste maar uit. De eerste is dat Cersei helemaal niet zwanger is, maar slechts liegt tegen Jaime omdat ze voelt dat hij haar begint te ontglippen. We hebben de Mad Queen al vaker gekke streken uit zien halen, dus mogelijk liegt ze tegen haar (niet zo) geheime minnaar.

Maar wacht, herinner je je de flashback uit de eerste aflevering van seizoen 5 nog? Een jonge Cersei gaat naar waarzegster Maggy en langzaam is die prophecy aan het uitkomen.

[gv data=”ypoOBgtJ4xw”][/gv]

Ze mag drie vragen stellen. Zo vraagt ze of ze met een prins zal trouwen. “Nee,” is het antwoord, “je trouwt met een koning”. Vervolgens wil de Lannister weten of ze koningin zal worden. “Je zal koningin zijn. Een tijdje. Daarna zal er een andere komen – jonger, mooier – die je omver zal werpen en alles wat je lief is van je af zal pakken.” Wie vinden we mooier, Sansa, of Dany? Of is Carice mooier en zal zij volgens de voorspellingen op de troon eindigen? Nee, want ze bleek honderden jaren oud te zijn… Arya, wellicht?

De laatste vraag is als een spijker in de doodskist van Cersei. Als ze vraagt hoeveel kinderen ze zal krijgen, is het antwoord: “De koning zal 20 kinderen hebben en jij zal er drie hebben. Goud zullen de kronen zijn. Goud, hun sluiers.” Maar de oplettende en wiskundig kundige GoT-kijker telt al drie kinderen van Cersei… Joffrey, Tommen en Myrcella. Ze kan dus helemaal niet zwanger zijn van een vierde kind, wat de bovenstaande theorie onderbouwt.

Ook bestaat er een kans – en dit is mijn persoonlijke theorie – dat er een miskraam gaat plaatsvinden die of Jaime voor eens en voor altijd van Cersei scheidt (het is immers een van de enige redenen waarom hij nog voor haar lijkt te vechten), of/en Cersei de volledige transformatie tot Mad Queen doet doormaken.

Het onderlinge conflict van de Starks
Seizoen 7 was tot dusver een uitzonderlijk goed seizoen voor Stark-fans, want de ene na de andere reünie maakt de familie weer compleet (voor zover dat mogelijk is). Toch moet ik aanhangers van de wolf alvast waarschuwen, want het lijkt erop dat de nazaten van Ned (en Lyanna) het onderling gaan uitvechten. Wie, vraag je je af? Daar zullen we snel genoeg achter komen.

De Game of Thrones heeft slechts twee uitkomsten: Je wint of je sterft. Lord Baelish weet dat als geen ander en wordt door praktisch iedere kijker als één van de beste spelers van het dodelijke spel gerekend. Ook in de afgelopen aflevering laat hij weer eens zien hoe goed hij in het spel is. Nadat Arya hem meerdere malen bespioneert, zet hij een meesterlijke Littlefinger-actie in werking die aansluit bij een van zijn geniale tips: “Zorg ervoor dat je vijanden altijd verward zijn.” Het briefje dat Arya (georchestreerd door Littlefinger) vond, drijft de Stark-zussen nog verder uit elkaar.

Op het briefje, mocht je dat nog niet gegoogled hebben, stond de boodschap die Sansa in seizoen 1 moest schrijven onder dreiging van Cersei. Daarin staat dat Ned Stark een verrader is en dat Robb (op dat moment rebellerend King in the North) moet knielen voor de nieuwe koning Joffrey. Als Robb het leest, vertelt zijn moeder direct dat het Sansa’s hand, maar Cersei’s woorden zijn. Arya kan die nuance waarschijnlijk daarentegen niet zien, waardoor de conflicterende zussen dermate uit elkaar gedreven worden. Ditmaal effectief door Baelish.

[gv data=”I5CWV6pMo9M”][/gv]

Naast het conflict tussen Arya en Sansa is ook Jon met zijn roodharige zus aan het ‘stechelen’. Wanneer Jon namelijk King in the North is, spreekt ze hem continue tegen. Ze is het duidelijk niet met zijn beslissingen eens en met Littlefinger in haar oor smiespelend, kan dat alleen in meer conflict uitmonden. Ook Arya ziet de drang in Sansa’s ogen ontstaan, de drang naar de ijzeren troon. Hoe dan ook, de Stark’s mogen dan wel familie zijn, de neuzen staan lang niet allemaal dezelfde kant op gericht.

Had jij de onthullingen en belangrijke moment helemaal begrepen? Laat het weten in de comments. Oh, en welke theorieën en stukjes informatie moeten we nog meer tot ons nemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *