Grafeen weert kogels twee keer beter dan Kevlar

Grafeen-kogelwerend
Een nieuw onderzoek toont aan dat Grafeen kogels een stuk beter tegenhoudt dan Kevlar, het materiaal dat we nu vaak in kogelwerende vesten tegenkomen.

Wetenschappers aan de Universiteit van Massachusetts bewezen onlangs dat Grafeen een stuk effectiever is dan staal en zelfs Kevlar, en bovendien is het vederlicht. We zien Grafeen echter nog niet in doorsnee kogelwerende vesten omdat het materiaal met een dikte van 1 atoom echt enorm dun is. Dit maakt het een stuk lastiger om het effectief tegen kogels te testen.

Glazen kogeltjes
Daarom gebruikten de wetenschappers een laser die piepkleine glazen kogeltjes afvuurde met een snelheid van drieduizend meter per seconde. Wat bleek: een Grafeenlaag van 30 tot 300 lagen dik presteert veel beter als het geraakt wordt door deze kogeltjes, terwijl staal en Kevlar indeuken en daarna barsten.

(Nog) niet praktisch
Het enige probleem is dat er nu nog een manier gevonden moet worden om van Grafeen een draagbaar harnas te maken, maar daar hebben de onderzoekers ook al aan gedacht. Zij stellen voor om losse stukken aan elkaar vast te maken, door het in een ander materiaal te verweven.

Meer weten over het wondermateriaal Grafeen? Lees dan vooral dit handige overzicht.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *