Gran Turismo Sport is UITGESTELD

GT Sport
Polyphony komt vandaag met een mededeling waar geen enkele fan op had gehoopt.

Met afschuw lees ik het bericht dat Gran Turismo-oprichter Kazunori Yamauchi vandaag op het PlayStation Blog heeft gedeeld: “I am sharing some news today that we have made the difficult decision to delay the release of Gran Turismo Sport to 2017.”

Nee. Dit kun je niet maken Polyphony. Yamauchi sloopt hiermee alle positieve verwachtingen die mensen hadden van de nieuwe Gran Turismo. De concurrentie op de consoles is anno 2016 absoluut moordend. Was vroeger enkel Forza een échte concurrent van de game, nu hebben we inmiddels toptitels zoals Project Cars en Assetto Corsa.

Gran Turismo 5 werd uitgesteld. Gran Turismo 6 werd uitgesteld. De fans reageerden enthousiast bij de aankondiging van Sport, maar waren ook skeptisch met een release voor november 2016. Het feit dat gamers al rekening hielden met een uitstel is ronduit treurend. Nog triester is dat Yamauchi drie maanden voor release inderdaad met het bericht komt dat de game wordt uitgesteld. Om het nog extra vaag te maken komt Sony niet met een nieuwe datum. “Ergens in 2017”, en daar moeten we het mee doen. Fantastisch.

Mijn kritische opstelling komt niet uit de lucht vallen. Kazunori Yamauchi heeft namelijk meerdere keren gelogen tegen de fans en nu stelt hij opnieuw de fanbase teleur. Zo zou Gran Turismo 6 iedere maand DLC krijgen in de vorm van nieuwe auto’s. Een belofte die hij niet waar kon maken. Ook zou GT6 de laatste Gran Turismo zijn met stofzuigergeluiden. Niemand minder dan Yamauchi gaf in 2014 al toe dat de geluiden nergens naar klinken: “Of course I myself am not satisfied with the sound in Gran Turismo, and to the players out there I can only say, uum, I’m really sorry.”, aldus de CEO in een blogpost van Polyphony. Een andere niet ingeloste belofte is het feit dat GT Sport een beta zou krijgen in de lente van 2016. Uiteindelijk maakte Yamauchi -uiteraard tot zijn spijt- in mei bekend dat er helemaal geen beta gaat komen. “That’s something that I’m very, very sorry about. In order to do a beta test, you have to make a gold master of the beta test code, and for us it actually takes as much effort as to finish the real master code for the actual game.”

‘De nieuwe Gran Turismo’ moest de inmiddels beschadigde reputatie van de game goedmaken. Betere schademodellen, betere geluiden en de robotachtige AI zou verdwijnen. Alle tot nu toe uitgebrachte gameplay beelden van het spel tonen niets van dit alles.

Ik speel Gran Turismo met liefde sinds het eerste deel in 1997 uitkwam. Elke game ligt op de plank en heb me altijd weten te vermaken met de serie. Of ik nu ging racen met de Mitsubishi FTO LM Edition uit het eerste en tweede deel, of gek doen met de Escudo Pikes Peak Version (kenners weten precies waar ik het over heb). Het ontwijkende gedrag Yamauchi begon me echter te irriteren. Niet eerlijk zijn naar de fans en opnieuw dezelfde fouten maken. Met het uitstellen van Gran Turismo Sport ontstaan er een nieuwe barst in de toch al fragiele ruit van Polyphony. Het is een kwestie van tijd voordat de concurrentie met de verlossende baksteen komt. Mijn zegen hebben ze.

UPDATE: eindelijk, er is een releasedatum bekend!

57 reacties

  1. Net gister aan de gang gegaan met Assetto Corsa op de Pc. GranTurismo kan me al lang niet meer bekoren eigenlijk, met dat klinische rijgedrag en stofzuiger geluid van elke auto.

      • @baap: kwam vorige week uit op console en vind het tegenvallen. Zit vaak in rooms waarbij niemand vote om te racen en blijf je eeuwig aan het kwalificeren. Gewichtsverplaatsing voelt wat onnatuurlijk maar verder is grip wel fenomenaal in het spel. Tire model van PC is gewoon subliem en heeft GT6 een zware dubber aan. Misschien dat PC iets te makkelijk is met hulpmiddelen maar daarom zit je online ook in andere rooms, maar daarom wel bruikbaar voor een veel groter publiek.

        • @bassx: De hulpmiddeltjes moeten natuurlijk wel allemaal uit :). Ik vind juist dat de gewichtsverplaatsing heel goed verwerkt is. In een Levante S waan je je in een zeecontainer i.v.m. een Tatuus, maar dat is natuurlijk een heel verschil. Heb je de SF15-T al gereden? Dat mag een klein wondertje genoemd worden al zeg ik het zelf. Ik vind het een heerlijke PC game en heb er inmiddels 550 uur in zitten ;).

  2. Zwaar teleurstellend gebeuren! Maar de fans hadden hier ergens wel rekening mee gehouden gezien de reacties op forums. Ach… zodra het spel uitkomt volgend jaar rennen de fans toch nieuwsgierig hard naar de winkel.

  3. was vroeger ook een enorme liefhebber van gran turismo, totdat ik eenmaal forza 5 heb gespeeld. ik heb toen meteen mijn ps3, met stuur, 10 games, 2 sony controllers en een ferrari controller voor 150 euro op marktplaats gezet, en zodra die verkocht was om half 9 s’avonds naar de media markt om een aanbieding van de xbox one met 2 controllers, fifa 16 en forza 6 mee te pakken. sindsdien een stuur erbij gekocht, de crew en f1 2016.

  4. Forza motorsport 5 en 6, Forza horizon 2, koop gewoon een Xbox one als je racegames wilt spelen, vooral met de Logitech G920 en de playseat evolution alcantara??

    • @hasmangmail-com: En eind volgende maand alweer Horizon 3.

      Zeg wat je wil over de Forza serie, maar elk jaar ligt er tenminste weer een nieuwe editie in de winkel.

      Plus… Als terugkerend speler krijg je nog beloningen ook. Zo kon ik Forza 6 beginnen met een 10-tal wagens in de garage én niet minder dan 21 miljoen(!) credits in de kassa omdat ik de reeks al jaren speel.

  5. Die gozer had toch al lang ontslagen moeten worden. Kan Sony kan alleen zichzelf verwijten. Altijd het zelfde liedje met GT. Niet getreurd, er is genoeg alternatief van top niveau!

  6. Ach ik ben toch verslaafd aan Assassin’s Creed op de PlayStation…. De nieuwe GranTurismo is er voordat ik het in de gaten heb…. Mja 2017 komt ook het spel van Isle of Man dus misschien word het voor mij pas 2018

    • @kilum: ik heb zelfs nog een collector’s edition. Volgens mij in totaal 2 uurtjes gespeeld maar het kon me niet bekoren. Terwijl GT2,3 en 4 echt leuk waren, zeker nadat ik voor GT3 een filmpje op YouTube had gevonden waarin iemand zijn S15 een complete drift-tune had gegeven 🙂 Nagebouwd en een partij lol gehad!

  7. Mijn allereerste Playstation heb ik gekocht om Gran Turismo 1 te kunnen spelen. Jaaaaarzn ben ik een grote fan gebleven, ik kocht niet alleen alle full versies, maar ook de zoethoudertjes tussendoor zoals bv Concept Tokyo.

    Deel 4 in de reeks was voor mij het hoogtepunt, dat heb ik meer dan een jaar gespeeld.

    GT5 stelde zwaar teleur, heb desondanks toch nog deel 6 in huis gehaald, maar ook die kon me niet bekoren…

    Het gevolg? Deze fan heeft niet eens meer de moeite gedaan om een PS4 aan te schaffen… Ik heb nu een Xbox One, met alle delen van Forza en een pre-order op Horizon 3.

    Kortom… Mij zijn ze kwijt als klant, en met deze manier van werken vermoed ik dat ik niet de enige zal zijn die afgehaakt heeft!

  8. Zijn er hier nou echt mensen die elke jaar de opvolger kopen van een bepaald spel? Ik vraag mij dat ook af van fifa elk jaar kont er een nieuwe. Wat kost een spel tegenwoordig? En wat moet je allemaal hebben om een spel te spelen. En als je alles bij elkaar op telt wat kost het dan om het spel te spelen? Nee ik heb geen computer alleen een laptop om e-mail te lezen en nee ik speel nooit spelletjes. Af en toe op de mobiel. Heb er helemaal geen tijd voor.

  9. Ik ben een groot Gran Turismo fan. Vroeger speelde ik de games op de PC, maar sinds Gran Turismo 3 ben ik overgestapt. Helemaal grijs gespeeld.

    Gran Turismo 4 nog meer. Dat spel was bijkans briljant. Alles klopte. Gran Turismo 5 was een deceptie. Mooie graphics en goede physics engine, maar de gameplay was matig. Grootste middelvinger naar het kopende publiek vond ik se ‘standard’ auto’s. Gewoon de wagens uit GT4 in een lage resolutie.

    GT6 was meer een facelift van GT5 dan echt een nieuwe titel. Ook hier weer al die lage resolutie wagens… En een hoop fouten qua specs. Mag niet.

    Aangezien GT5 heel lang liet wachten Forza gekocht. Forza 2 haalde het niet bij GT4. Forza 3 was een flinke verbetering en 4 was erg goed.

    Ondanks dat ik weet dat in theorie Gran Turismo beter moet kunnen zijn dan Forza, biedt Forza wel een goed product. Dus GT Sport zal wel, ik heb nu Forza 6 en kan lekker knallen van een 991 Turbo S, Ford Capri, Clio Williams, G65 AMG tot Donkervoort GTO. Heeft Forza ook beter voor elkaar. Kleine tip bij Forza: alle hulpdingetjes eraf halen en op simulatie zetten. Anders is het te makkelijk.

    • @willeme: Ik volg je volledig.

      Dat gezegd zijnde… Ik moet toegeven dat ik niet zelf schakel en de ABS op laat staan, maar ik noem mezelf dan ook eerder recreatieve speler, geen die-hard racer.

      Vooral de vele mogelijkheden qua customizen maken de Forza games voor mij toppers. Een Kever met Flat 6 Turbo of 5,7l V8? Yes please!

  10. Polyphony heeft volgens mij nog nooit een game op tijd uitgebracht of binnen redelijke tijdsintervallen tussen titels. Franchise moeheid is niet nodig zoals Assasins Creed, maar Gran Turismo is weer het uiterste extreme.

    En dan ook nog de wanhopig langzame evolutie van GT. Nee arcada sim ben je beter af bij Forza en als je echte simulatie wilt ga je naar iRacing…

  11. Heb Forzo Horizon 2 veel gespeeld en binnenkort het 3e deel 😉 alleen daarvoor kan je al een xbox halen. Daarnaast is de xbox naar mijn idee de betere van de 2.

  12. Ik begrijp niet what the fuzz is all about. Waarom wil je een game met alleen maar turbo motoren? Een 488 gtb en een M5 die als stofzuiger klinken? Is dat niet genoeg om woeend je xbox of ps4 door je tv te flikkeren?

  13. Vind het niet raar hoor. Ze moeten natuurlijk 897 Japanse niche modellen uitwerken waarvan 816 niet eens bij het grote publiek buiten Azië bekend zijn… Véél teveel Aziatisch georiënteerd, dat was echt mijn minpunt aan GT. Verder kan je door dat uitstellen alleen maar langer sparen voor de nieuwe console 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *