Gratis telefoon bij je abonnement nu officieel een lening

Gratis telefoon bij je abonnement nu officieel een lening
Als je in Nederland een telefoon koopt, dan krijg je ook altijd de optie om het toestel ‘gratis’ mee te nemen als onderdeel van je abonnement. Dat telt voortaan echter als lening.

Hoe je het ook wendt of keert: linksom of rechtsom betaal je altijd voor de telefoon die je gebruikt. Of in één keer, of verspreidt over een periode van 12 of 24 maanden. In andere woorden: je betaalt in die tijd je aankoop af. Dat klinkt verdacht veel als een lening? Klopt, zo vindt ook minister Jeroen Dijsselbloem. Hij heeft smartphones dan ook opgenomen in de Wet op financieel toezicht.

Wat dat in de praktijk betekent? Niet zoveel, want je kunt nog steeds smartphones met abonnement aanschaffen. Kost je toestel echter meer dan 250 euro, dan word je getoetst bij het BKR. Verder moet in reclames worden aangegeven dat het om een lening gaat en wordt het verplicht om te vermelden hoeveel rente providers rekenen gedurende jouw contractsperiode.

5 reacties

  1. meteen maar voor alle gasten die zitten te zeikend dat ze dit beter applerata kunnen noemen: ik zie maar 2 iphones hier tussen staan op de foto van t artikel.

  2. Koop gewoon zelf een toestel die je kunt betalen en een goedkope sim only, zo heb ik een 2e hands iphone 5 gekocht, prima toestel, zit te kijken naar de p8 lite van huwawei.

    Het is pure diefstal als je die dure abbo’s ziet met toestel, en veelal brengt het mensen in de problemen.

  3. Zo duur hoeft een abonnement niet te zijn hoor. Toen ik mijn iPhone 5S vorig jaar kocht heb ik uitgerekend wat het zou kosten mét en zonder abonnement. Ik was het goedkoopst uit door een abonnement bij Vodafone te nemen en dan te kiezen voor een laag maandbedrag en dus meer bij te betalen voor het toestel. Het totale abbonementsgeld voor 2 jaar – toestelprijs en dat verdelen over de contractduur. Voor dat geld had ik geen sim inkt abonnement met onbeperkt bellen, smsen en 2gb data op 4g. Abonnementen met gratis toestellen zijn waarschijnlijk wel altijd flink duurder. Maar doe je research voordat je zoiets koopt/afsluit!

    • @rikv40: Dat ligt een beetje aan de provider. Vodafone had bijvoorbeeld een mooi sim-only abo (zakelijk) voor maar 40 euro per maand. Onbeperkt bellen/sms en 3Gb data. Met toestel kwam hier maar erg weinig bij. Maar 40 euro voor een sim-only ging me een beetje te ver, dus belde ik ze op dat ik het account van het bedrijf op wou zeggen omdat ze te duur waren. Spontaan kregen we op alle abo’s van de zaak 75% korting (kennelijk is hier ruimte voor). Ook nog gratis dubbel databundel. Dus ik zou zeggen, niet alleen rondkijken, maar ook onderhandelen voor je goedkopere abo’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *