Grootste iPhone-chipmaker ligt plat door virus

Wordt de productie van iPhones hiermee beïnvloedt?
Het virus zou niet door een hacker zijn toegediend?

Het Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) lag vrijdagavond lokale tijd in meerdere fabrieken helemaal plat door een computervirus. Het kost het bedrijf naar verluidt tot en met vandaag om alles weer online te krijgen en over het virus zelf is nog weinig bekend.

TSMC maakt chips voor onder andere Apple (waaronder de aankomende A12-processor), Qualcomm en AMD. Het is niet bekend hoeveel omzet het virus het bedrijf heeft gekost en hoeveel chips er door de stop niet gemaakt zijn. Ook is niet bekend of de productie van bijvoorbeeld de iPhone X hiermee vertraging oploopt, maar waarschijnlijk hebben assemblagefabrieken nog genoeg chips op voorraad om eventuele gaten in de levering te compenseren.

In een statement tegenover Bloomberg stelt TSMC dat het virus niet is geïntroduceerd door een hacker; het bedrijf zou al vaker door hackers zijn aangevallen maar dit is de eerste keer dat een virus productielijnen bereikt; van hackers zou geen spraken zijn.

Hoe krijg je dan in godsnaam een verlammend virus in je fabrieksnetwerk? Heeft een medewerken per ongeluk zijn USB-stick met de top 100 meest krachtige virussen aller tijden laten vallen, waarna de stick via de grond een PC in stuiterde? Is de centrale computer zelfbewust geworden en heeft het in een existentiële crisis een zelfvernietigend virus gecreëerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *