Guide: Stel je Twitter-account veilig na wachtwoordblunder

Verander snel je wachtwoord
Ongeacht of je Twitter nog gebruikt, loop je gevaar als je ooit een account had.

Hoewel Twitter volgens velen al lang dood is, betreft een recente blunder van het sociale platform iedereen die ooit een account heeft aangemaakt. Het bedrijf ontdekte namelijk dat ze onversleuteld – in platte tekst, met andere woorden – de wachtwoorden van haar gebruikers opsloeg. Het is nog niet duidelijk of het alleen om Amerikaanse accounts gaat, of slechts nieuwe accounts aangetast zijn of dat alles op straat ligt, maar zo voorkom je verdere problemen.

Wat mij betreft kan mijn Twitter-account letterlijk gestolen worden, maar daar gaat het momenteel niet om. Hoewel Twitter zelf stelt dat niemand onbevoegd hun servers lijkt te zijn binnengedrongen, raden ze aan je wachtwoord te veranderen; zeker als je hetzelfde wachtwoord voor andere accounts ook gebruikt.

Wachtwoord veranderen
Voor degenen die het virtuele stof van hun Twitter-account moeten blazen, ga je naar twitter.com (of de app) en klik je rechtsboven op je profielfoto. Ga naar ‘Settings and Privacy’ en in het menu (links) druk je op ‘Password’. Hier vul je je huidige wachtwoord en een nieuw wachtwoord in. Het is overigens belangrijk dat – mocht dit ooit weer gebeuren – andere eventueel belangrijkere accounts geen gevaar lopen. Bedenk dus een nieuw wachtwoord dat je nergens anders gebruikt.

Verificatie
Om zeker te weten dat Twitter nooit meer blundert met jouw virtuele informatie, kun je het beste tevens een login verificatie instellen. Ga vanuit twitter.com wederom naar je profiel en klik nu in het menu op ‘Account’. Hier vind je (onder ‘Security’) een button met ‘Set up login verification’. Zo koppel je je telefoonnummer aan de Twitter-account, zodat iedere poging tot inloggen met het juiste wachtwoord vanaf een nieuw toestel een SMS-code triggert.

Foto @Santeri Viinamäki

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *