Heeft jouw online date zijn/haar foto bijgewerkt? [video]

Auteur: , 3 Reacties
photoshop-manipulatie-herkennen

Deze toepassing toont meedogenloos waar er digitaal gesleuteld is.

Als je een foto ziet van die leuke date die je online ontmoet hebt en de vraag om af te spreken ligt op tafel dan slaat vaak de twijfel toe. Zou hij/zij er in het echt ook zo uitzien of heb je eigenlijk een date met Miss/Mister Photoshop? Photoshop heeft nu zelf de oplossing bedacht om dit probleem te verhelpen.

Er is nog geen naam voor de techniek en of deze voor iedereen beschikbaar komt is ook nog onbekend, maar feit is dat Adobe een toepassing ontwikkeld heeft. Deze toepassing herkent aan foto’s van gezichten of zij zijn gemanipuleerd met Adobe’s Photoshop. Op basis van een Convolutional Neural Network (CNN) hebben zij de toepassing zelflerend gemaakt. Aan de hand van een testset die ‘bekeken wordt’ leert de toepassing foto’s te scannen en te zien of zij met Photoshop bewerkt zijn. Adobe voert het project samen met de universiteit van Berkeley uit.

Men zoekt dan ook naar uitgebreidere en serieuzere toepassingen van deze techniek. Zo wil men bijvoorbeeld nepnieuws terugbrengen en ten strijde trekken tegen initiatieven die levensechte foto’s van niet bestaande personen creĆ«ren.

Soms is er natuurlijk geen apparatuur nodig om te ontdekken dat de Photoshop-editor overuren heeft gedraaid. Dat zie je in onderstaand filmpje.3 reacties

Knap hoor die Hot Wheels Photoshoppen :/
Wat heeft een reclame filmpje van Hotwheels in vredesnaam met het artikel te maken?
@kees66 en @bertorelli: Dank voor het melden. Men had nu zelfs het hele filmpje gephotoshopt. Er staat weer een correct filmpje.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).