Heeft jouw spraakassistent straks een zwoele verpleegstersstem?

spraakassistent-verpleegster-ziekenhuis
Een laag, diep en stoer doktersgeluid mag natuurlijk ook.

De spraakassistent, zoals Google Assistant, Siri of Alexa, wordt nu vooral gezien als handige hulp of handige aangever om een geintje uit te halen. In Los Angeles is men bezig om een andere manier van gebruik te testen. Honderd ziekenhuiskamers zijn daar voorzien van een Alexa spraak-assistent met speciaal Aiva-platform. Via deze spraakassistent kan de patiënt langer zelfstandig blijven.

Zo kan hij of zij vanuit het ziekenhuisbed direct roepen wat er nodig is. Het platform zorgt dan dat de juiste verzorgende of arts de oproep krijgt en direct kan gaan kijken. Ook kan de patiënt de spraakassistent voor alledaagse klusjes, zoals het bedienen van de tv, gebruiken.

De eerste resultaten zijn veelbelovend. Zo lopen de administratieve verplichtingen terug en heeft het personeel meer tijd. Ook blijven patiënten zelfstandiger. Tijdens het analyseren van de onderzoeken bleek nog iets anders. Naar mate het ziekenhuisbezoek langer duurde ontstond er een sterkere band tussen Alexa en de patiënt. Hierdoor gingen patiënten een praatje maken en gezelschap ervaren. De gevoelens van eenzaamheid en bijbehorende neerslachtigheid verdwenen dan ook. Kortom een experiment dat wel eens een blik in de toekomst kan zijn. Nu nog hopen dat deze spraakcomputer ook een beetje gevoel voor humor heeft of lekker kan zingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *