HERE Auto: Nokia’s poging om de autowereld te veroveren


Nokia gaat de auto-industrie verder penetreren. Niet met telefoons, of door auto’s net zo onverwoestbaar als de 3310 te maken, maar middels een nieuw type navigatiesysteem. Een naam waarmee we het eigenlijk te kort doen, want het is meer dan dat. Apparata.nl kreeg een preview van het systeem.

Na een reeks overnames, waarvan de Amerikaanse navigatiegigant NAVTEQ in 2007 veruit de belangrijkste was, heeft Nokia haar locatiediensten vorig jaar volledig omgetoverd tot HERE. Een dienst die offline navigatie biedt, en waarin alle diensten met landkaarten en locatieservices onder vallen. Maar navigatietools voor autofabrikanten biedt HERE al jaren. Dus wat is er dan zo nieuw aan?

HERE Auto

Om te beginnen: het systeem heet HERE Auto en leunt stevig op data in de cloud. Met een reeks nieuwe producten, die volgende maand op de IAA in Frankfurt officieel worden geïntroduceerd, kun je HERE Auto in feite altijd met je mee dragen. HERE Auto is een infotainmentsysteem dat automakers over hun eigen besturingssysteem kunnen leggen, of er helemaal in kunnen verwerken. Het moet auto’s in feite volledig ‘connected’ maken met de bestuurder, en later ook met andere auto’s.

HERE Auto biedt uiteraard de standaard functies zoals offline kaartweergave in 2D of 3D, points of interest, tankstations, laadpalen, etc. In theorie kunnen ze ook, als het systeem straks op een groot deel van het wagenpark draait, veel meer real-time data doorgeven. Een beetje zoals het door Google gekochte Waze dat doet.

Ook niet onbelangrijk: automakers kunnen HERE Auto straks volledig naar hun hand zetten met de API, waarmee bijvoorbeeld muziekdiensten of social media-activiteiten zijn toe te voegen.

Here Auto Companion

Here Auto Companion is een (web)app voor Android en Windows Phone waarmee je het systeem vanaf je mobiele apparaten kunt bedienen. Ingevoerde en als favoriet opgeslagen routes en verschijnen vervolgens automatisch op het scherm in je auto, waardoor je het niet nogmaals hoeft in te tikken. Maar ook allerhande data over de auto (oliepijl, bandenspanning, temperatuur) kan worden doorgeseind.

HERE Auto: Nokia's poging om de autowereld te veroveren

Nokia liet ons zien hoe simpel de synchronisatie werkt: op een iPad werd naar een restaurant gezocht, het gevonden restaurant werd geselecteerd en in het navigatiescherm kon deze ‘favoriet’ meteen worden geladen. Een functie die ook vanaf here.com op je desktop te bedienen is: thuis je routes instellen, bij het instappen ze meteen bij de hand hebben. En eenmaal aangekomen op bestemming loop je de auto uit en draait de navigatie op je telefoon (of straks wellicht een horloge) door, tot aan de voordeur of de exacte verdieping van een gebouw.

Welke autobouwers er mee zullen doen met HERE Auto is nog geheim -geloof ons, we hebben stevig doorgevraagd- maar gezien het feit dat 80 procent van de automarkt al op NavTeq draait zal de animo groot zijn. Op de IAA zullen ze daarover meer uit de doeken doen, zo liet Nokia ons weten.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *