Het aangekondigde downloadverbod is per direct van kracht


In een reactie van de Tweede Kamer op het arrest van het Europese Hof wordt gemeld dat het per direct verboden is om illegaal te downloaden.

Vanochtend werd bekend dat het Europese Hof vindt dat onze regelgeving aangaande het downloaden van materiaal op internet rammelt. Vanwege deze uitspraak kan het kabinet niet anders besluiten dan het downloadverbod per direct in te voeren. De wet hoeft hier niet voor worden aangepast. De rechters en het kabinet hebben de wet altijd anders geïnterpreteerd en dat mag niet meer van het Europese Hof.

We hoeven nu niet allemaal bang te worden om te worden vervolgd. Volgens het Kabinet gaat het hier niet om een strafrechtelijk verbod maar om een civielrechtelijk verbod. Dit houd dus in dat een Stichting Brein downloaders kan aanpakken. Zij melden in een schriftelijke reactie dat het beleid ongewijzigd blijft.

“Het gaat BREIN om de illegale handelaars en op het internet zijn dat de sites en diensten die er hun business van maken om toegang tot illegaal aanbod te faciliteren”, zegt BREIN directeur Tim Kuik. “Uiteraard is het daarbij wel van het grootste belang dat wij blokkering kunnen vorderen van de toegang tot hardnekkig illegale websites. Dat werd onlangs door het hof Den Haag in hoger beroep afgewezen. BREIN stelt daartegen cassatie in bij de Hoge Raad. Het Europees hof heeft sindsdien in een andere zaak (UPC Wien) geoordeeld dat rechthebbenden zulke blokkering mogen vorderen en dat ISP’s ervoor moeten zorgen dat die voldoende ontmoedigend is.”

14 reacties

    • @subgtt: Yep, maar er moeten (verminderde) tarieven worden vast gesteld, dan betaal je alleen nog maar voor de legale kopiëen en niet meer voor de illegale kopiëen.

      @Laue, ik heb juist het Usenet nooit begrepen, maar zo zie je maar weer ieder zijn ding. Daar je vaak bij Usenet betaald voor illegale uploads, want ook bij hen wordt niets afgedragen aan de auteur/rechthebbende. Bij Usenet betaal je voor de dienst die de snelle service garandeerd, meer niet.

      OT: Als er inderdaad geen Uploads meer aangeboden worden, zoals stichting Brein voor ogen heeft, dan valt er niets te downloaden, maar of het ooit totaal uit te bannen is? Ik geloof van niet, maar bij een heel goed en relatief goedkoop alternatief, is het aanschaffen van al het mogelijk materiaal, een betere en heldere oplossing.

  1. “Het gaat BREIN om de illegale handelaars en op het internet zijn dat de sites en diensten die er hun business van maken om toegang tot illegaal aanbod te faciliteren”, Dus het gaat ze eerder om de uploader dan de downloader??

    • @xenonlampje: Linksom of rechtsom, als je één kant van het probleem oplost, ben je klaar. Er zijn bijvoorbeeld landen waar de prostitutie wordt aangepakt, door niet de hoeren te straffen, maar de hoerenlopers. Als er geen uploaders meer zijn, valt er ook niets te downloaden.

      • @Dennis: Ging er mij meer om dat ik het even goed snapte. Maar zodra iemand iets vanuit Rusland upload. Kan hij toch nooit via het Nederlands/Europees recht behandeld worden.

  2. Uitbannen van illegaal downloaden zal nooit lukken, er zullen altijd wegen blijven. Maar door initiatieven als Spotify, Netflix, etc., wordt er al veel minder illegale muziek en films gedownload. Zolang mensen voor een schappelijk bedrag en op een gemakkelijke manier aan hun content kunnen komen, is er ook geen behoefte om illegaal te downloaden. Hetzelfde zie je met apps op je smartphone en tablet. Dat zijn veelal betaalbare apps waar mensen best bereid zijn voor te betalen.

  3. De torrent scene heb ik nooit begrepen. Alles via de usenet. Behalve dat ze FTD uit de lucht hebben gehaald heb ik er nooit last van gehad.

    • @Laue: Torrent is gratis. En aangezien ik de meeste series binnen zie komen met 8Mb/s zie ik niet het nu ervan in om voor usenet te betalen.

      Overigens vind ik deze “en het gaat direct in” wetgeving erg vreemd. Als ze dan ook nog actief gaan handhaven, gaan we maar weer terug naar het bootleg dvd uitwisselen met je matties gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *