Het belang van Bitcoin en cryptomunten

Auteur: , Geen reacties
bitcoin-ripple-cryptomunten-belang

Wist je dat ze helemaal niet voor speculatie bedoeld zijn?

De Bitcoin en andere cryptomunten zorgen voor steeds meer verandering in de financiƫle wereld en het bedrijfsleven. Dit komt niet alleen door de munten zelf, maar ook door de achterliggende technologie, de Blockchain.

Veel mensen, waaronder natuurlijk ook de nodige Apparata-lezers, vragen zich af wat het nut of belang van deze ontwikkeling is. Die vraag kan ik beantwoorden. De Bitcoin is ruim 10 jaar geleden ontwikkeld als antwoord op de bankencrisis die toen aan de gang was.

De bedoeling van de ontwikkelaar van de Bitcoin was om een financieel systeem te ontwikkelen dat niet afhankelijk was van centraal toezicht of tussenpersonen, zoals bij banken. Op deze manier zou men internationale betalingen direct aan elkaar kunnen doen, hetgeen veel sneller is. Omdat er geen tussenpersoon betrokken is zijn de transactiekosten ook veel lager. Aangezien er natuurlijk wel veiligheidswaarborgen moeten zijn werd de Blockchain ontwikkeld.

Dat het nut om het betalingsverkeer te versoepelen inmiddels bewezen is zien we aan de Ripple (XRP). Deze munt, opgezet door een particulier bedrijf, fungeert op een eigen Blockchain. Inmiddels worden de toepassingen van dit bedrijf gebruikt door de grote banken zelf. Hierdoor gaat het betalingsverkeer veel sneller.

Ook de Blockchain kent enorm veel toepassingen. Zo wordt hij bijvoorbeeld gebruikt in combinatie met andere producten. De, ironisch genoeg in China ontwikkelde, Vechain (VET) heeft een toepassing ontwikkeld waarmee je via hun eigen Blockchain de authenticiteit van producten kunt vaststellen. Zo weet je zeker dat die bijzondere wijn of dat bijzondere paar sneakers ook echt is en geen namaak. Ook voedselketens, zoals Albert Heijn, gebruiken Blockchain-toepassingen om de herkomst van voedingsmiddelen en daarmee de voedselveiligheid controleren.

De cryptomunten zijn van nature niet bedoeld om als investeringsmiddel of speculatiemogelijkheid te dienen. De bedoeling was vooral om de cryptomunten als betaalmiddel te gebruiken, zowel in de winkel als voor transacties op de Blockchain.
Doordat er echter enorme rendementen worden gehaald probeerden particuliere beleggers een graantje mee te pikken door deze munten in te kopen. Voor hen breng ik een update over de koersinschattingen. Deze is altijd neutraal en gericht op zowel stijging als daling. Aan adviseren zijn namelijk strenge regels verbonden. Inmiddels volgen ook professionele (institutionele) beleggers. De mensen die hier minder bekend mee zijn en stellen dat het nieuws over cryptomunten niet van belang is zouden eens in gesprek moeten gaan met de vele Bitcoin-miljonairs of juist de grote verliezers. Zij zouden over het belang anders kunnen denken.

Overigens laten de live koersen, die ik vandaag om 12.50 uur vastlegde, zien dat de munten de weg omhoog weer gevonden hebben na de teruggang van gisteren.

Bitcoin-altcoin-top-5-koers-25-8Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).