Het halve internet van Nederland? Echt waar!

www-dag-internet-geschiedenis
Ter ere van WorldWideWeb-day een stukje vergeten internetgeschiedenis.

Vandaag is het WorldWideWeb-day. Daarmee staan we stil bij 1989, toen het www werd opgeleverd. Dit is overigens iets anders dan het internet. De voorloper van het internet, ARPA-net bestaat namelijk al sinds 1969 en TCP/IP-internet (zoals wij het kennen) sinds 1983. WWW is dan ook een manier om op het internet te surfen.

Dit kun je zien, want e-mail, dat ook van internet gebruik maakt, bestaat bijvoorbeeld al sinds 1972. Overigens is de term ‘surfen’ wel in het www. tijdperk uitgevonden. Het was de Amerikaanse Jean Armour Polly die de term in maart 1992 voor het eerst publiceerde.

Natuurlijk is internet niet meer denkbaar zonder websites. De allereerste website ging op 20 december 1990 live. Het origneel is er niet meer, maar er is wel een kopie online, zelfs met zoekfunctie.

De tweede website kwam op naam van een Amerikaans bedrijf en toen bleek Nederland wakker. De derde website werd namelijk online gebracht door het Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica (Nikhef) met de Nederlander Willem van Leeuwen als webmaster. Ook de vierde site kwam online door het Nikhef met Kees Huyser als tweede Nederlandse webmaster en vierde webmaster ter wereld. Op dat moment was dus het halve www en de helft van de webmasters van Nederland. Overigens is de site van Kees Huyser nog steeds te bekijken.

Zoals je ziet was er op die site nog geen foto te zien. Dat is nu, bijna 30 jaar later, ondenkbaar. Toch zou het tot 1992 duren voor de eerste foto geüpload kon worden. Dat was deze afbeelding van een niet-bestaande popgroep:

1990-06

Het was overigens lang onduidelijk wat internet precies was. MTV waagde in 1995 een poging om het uit te leggen. Het was in ieder geval niet voor de ‘puriteinse mens‘. Ook amper voor te stellen, maar de eerste jaren was er internet zonder Google. Dat kwam namelijk pas in 1998.

Uiteraard doken wij ter ere van deze dag ook even in de geschiedenis van onze site. Ben jij benieuwd hoe de oudste bewaarde voorpagina eruit zag?

2 reacties

  1. Grappig, nu te ervaren dat jonge collega’s, maar bijvoorbeeld ook mijn kinderen, zich geen wereld kunnen voorstellen zonder internet, zonder YouTube-kanalen, zonder Google en zonder social media.

    Ik was als tiener halverwege de jaren tachtig al blij dat de home computer z’n intrede in de huiskamer deed. En dat we van twee Nederlandse en drie Duitse zenders via de antenne al de vooruitgang naar de kabeltelevisie konden maken, met een zenderpakket van wel 16 kanalen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *