Het idee voor internet werd geboren in België

Mundaneum Belgie
Natuurlijk, internet werd in 1969 met ARPA, een dienst van het Amerikaanse ministerie van Defensie, pas echt gelanceerd. Maar in 1934 werd de basis daarvoor al gelegd in België.

Dit werd gedaan door bibliofiel Paul Otlet en Nobelprijswinnaar Henri La Fontaine. In 1910 had Otlet duizenden boeken, kranten, foto’s, tijdschriften, affiches en ansichtkaarten verzameld. Door middel van index-kaartjes bouwde beide mannen een gigantisch internationaal documentatiecentrum genaamd Mundaneum. Het doel: behoud van de vrede door het samenvoegen van kennis.

In 1934 schreef Paul Otlet zijn boek Monde, waarin hij zijn gedachte over nieuwe technologieën beschreef. Deze zouden de beperkingen van papieren dossiers overwinnen: “Een machine die radio, X-stralen, bioscoop en microscopische fotografie zou combineren om data op een scherm te projecteren.”

Google erkent Paul Otlet en Henri La Fontaine als hun spirituele voorvaderen. Vinton Cerf, vice-president van Google en ontwikkelaar van het internet, heeft dan ook een duidelijke mening: “Het idee van het internet werd geboren in België”.(via: Google Blog).

[gv data=”fmsOI5SdLkE”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *