Het internet wordt minder leuk

De speld gaat stoppen
De Speld is een van de grootste en leukste websites van Nederland. De vraag is of deze site met nepnieuws nog lang blijft bestaan.

Google heeft namelijk bekend gemaakt advertenties op sites als de Speld te gaan bannen. En Facebook gaat websites als de Speld en Nieuwspaal uit sluiten van advertentie-inkomsten.

Waarom? De twee techgiganten liggen zwaar onder de vuur over hun kwalijke rol tijdens de Amerikaanse verkiezingen. De Newsfeed van Facebook bleek een verzamelplek te zijn van onzinnieuws en nep-verhalen. En ook op de rol van websites met nepnieuws in de verkiezingen was groot.

Hoewel Zuckerberg na de kritiek stelde dat 99 procent van het nieuw authentiek was, bleek ook dat Facebook er zich wel degelijk bewust was van hun rol. Het bedrijf had zelfs een tool ontwikkeld om nepnieuws te detecteren. Facebook durfde de tool evenwel niet in te zetten omdat het bedrijf bang was dat er te veel Republikeins nieuws gefilterd zou worden. (Die muur tussen Mexico en VS was dus geen grap)

Als websites als de Speld en Nieuwspaal inderdaad geband worden, valt er helaas wel minder te lachen op het internet. Overigens het mooiste is dat mensen op Facebook oprecht verontwaardigd zijn over een nepnieuws. Wil je weten of nieuws nep is? Gebruik dan deze website.

Eén reactie

  1. Nou, lekker dan. Van Facebook die je beperkt in nieuwsgeving door persoonlijk afgestemde algoritmes naar een Facebook die je nieuwsgeving beperkt door eigen beleid. Zo komen we niet verder. Mag ik zelf kiezen of De Speld/Nieuwspaal op mijn tijdlijn verschijnt 🙁 ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *