Het is belachelijk dat een ov-chipkaart maar 5 jaar geldig is

Zo makkelijk is het om reisgegevens van ov-chipkaarten te checken
De ov-chipkaart heeft een opmerkelijk korte vervangingstermijn. Dit tot groot ongenoegen van reizigers.

Uit een vandaag verschenen rapport van het OV Loket blijkt dat reizigers steen en been klagen over de ov-chipkaart. De kaart is namelijk maar vijf jaar geldig, waarna mensen zonder NS-abonnement 7,50 euro moeten betalen voor een nieuw exemplaar. Ongeacht of de kaart nog werkt of niet. Bovendien wordt het saldo niet automatisch teruggestort, wat veel babyboomers mensen een doorn in het oog is. Wie een anonieme kaart heeft moet ‘m opsturen om het saldo dat er nog op staat terug te kunnen krijgen. Alsof je wordt teruggegooid naar 1996, qua ouderwetse rompslomp.

Poreus

Translink, de exploitant van de ov-chipkaart, verdedigt de korte vervangingstermijn door te stellen dat ze ‘poreus worden en kunnen breken’. Daarnaast zijn de kaarten beveiligd en ‘die technologie moet regelmatig worden vernieuwd’. Dijenkletsertje, want de kaarttechnologie van TransLink is nooit de sterkste geweest. Een ov-chipkaart hacken is té makkelijk. En als die pasjes al binnen 5 jaar aftakelen, wordt het dan niet eens tijd om simpelweg kaarten van betere kwaliteit aan te bieden?

Ombudsman: ‘Gratis nieuwe ov-chipkaart’

De Ombudsman voor het Openbaar Vervoer wil nu dat de kosten voor het vervangen van ov-chipkaarten in de vervoerstarieven worden verwerkt. In dat geval krijgt iedereen om de vijf jaar een ‘gratis’ kaart opgestuurd. “Dan kunnen veel papierwerk en veel ergernis achterwege blijven”, aldus de Ombudsman.

Ja, of schiet gewoon even op met die app.

2 reacties

  1. Wat een grap.
    Ze verplichten de burger dit te gebruiken maar moet wel de kosten betalen. Allerlei drempels worden opgeworpen om zo min mogelijk uit te keren. Die tacktiek is wel zo duidelijk.
    Het is volens mij niet goedkoper op geworden.
    Ik heb altijd gezegd dat de ov chipkaart door en voor de vervoerder ontwikkeld is. Digitaal verhogen ze heel makkelijk en stiekem de prijzen.

  2. Je kunt het saldo van een anonieme kaart inderdaad laten terugstorten, maar wel onder vermelding van je naam, adres en bankrekeningnummer. Lekker anoniem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *