Wifi-verbinding maken zonder voeding is nu ook mogelijk

Het is mogelijk om wifi-verbinding te maken met apparaten zonder voeding
Elektriciteit? Dat halen we wel uit de wifi-signalen zelf.

Wi-Fi backscatter

Onderzoekers aan de Universiteit van Washington werken aan een nieuwe technologie genaamd Wi-Fi backscatter, waarmee het mogelijk wordt om apparaten op wifi-signalen te laten ‘draaien’. Een andere stroombron is daarbij niet nodig. Kleine apparaten zonder stekker of batterijen – denk aan kleine sensoren – kunnen via energie uit radiogolven gevoed worden. Ideaal om Het Internet der Dingen mee te realiseren, waarbij alledaagse voorwerpen in verbinding met het internet komen te staan.

Het is de onderzoekers gelukt om energie uit de lucht te halen door kleine apparaten bestaande wifi-stralen te laten reflecteren, in plaats van zelf straling naar de router te sturen (wat energie kost). Door het wifi-signaal afwisselend te laten reflecteren, verandert de sterkte ervan. Die fluctuaties kunnen door kleine apparaten met een backscatter transmiter worden opgepikt en geïnterpreteerd als data.

Om dit proces te verhelderen (ja, het is nog vroeg) hebben ze een video van het principe gemaakt:
[gv data=”snZWgAZqo2c”][/gv]

De datasnelheid via Wi-Fi backscatter is momenteel nog maar 1 kilobit per seconde. Ook het bereik is beperkt. Toch verwachten de onderzoekers dit in de toekomst fors te kunnen uitbreiden. Binnenkort presenteren ze de resultaten voor de Association for Computing Machinery’s Special Interest Group tijdens de jaarlijkse Data Communication conferentie die deze maand in Chicago wordt gehouden. Het team is daarnaast van plan om een bedrijf te beginnen gebaseerd op deze technologie.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *