Het is rond: lootboxen in Nederland verboden

Auteur: , Geen reacties
Mijn nederige collectie

Handelen in de bovenstaande in-game pronkstukken mag niet meer.

Het was eind vorig jaar het enige waar je over las in de gamewereld: lootboxen uit EA’s Battlefront II bevatte items die je beter maakte in de game. Puur ‘pay to win’ dus. Ik schreef toen al dat het fiasco een blijvende impact zou hebben op de game-industrie en toen politici zich ermee gingen bemoeien was het zeker: gamen zou nooit meer hetzelfde zijn.

De Nederlandse Kansspelautoriteit maakt zich nu dan eindelijk hard tegen de ‘gokpraktijken’ van lootboxen. Omdat het onafhankelijke orgaan dreigt met rechtszaken wordt onder andere gameplatform Steam gedwongen het systeem uit bepaalde games te slopen.

Nu, voordat je denk dat de gehele dynamiek van games door het raam wordt gegooid, pakt Valve (de ontwikkelaar van Steam) het iets slimmer aan. Counter-Strike: Global Offensive en Dota 2 (twee gigantisch populaire titels van Valve) bevatten nog steeds lootboxen waar je cosmetische items uit kunt krijgen, maar het verhandelen van verkregen items is nu in Nederland niet meer toegestaan.

Persoonlijk verhandelde ik altijd veel items die ik in CS:GO verdiende, vaak slechts voor een paar cent per (veelvoorkomend) item. Precies die praktijk is vanaf nu verboden. Overigens is de maatregel volgens het Amerikaanse bedrijf tijdelijk, want het gaat de komende tijd in gesprek met de Kansspelautoriteit om tot een blijvende oplossing te komen. Of je een VPN kunt gebruiken om alsnog de handlesplaats van Steam onveilig te maken met je karige skins is niet bekend.

Screen van mijn nederige collectie @ValveEr zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).