Het komt eraan: Google’s Fuchsia OS gaat Android vervangen

Het komt eraan
Google mikt op een soepele overgang.

Langzaam druppelt er meer informatie binnen over Google’s aankomende besturingssysteem genaamd Fuchsia OS. We weten al dat Android geen langetermijnbestaan meer heeft, in elk geval zoals we het OS nu gebruiken. Zou Fuchsia OS binnenkort dan echt de legendarische software vervangen?

Code in het Android Open Source Project verraadt het antwoord, zo onthult 9to5google. Google’s nieuwe software beschikt namelijk over de feature om Android-apps te kunnen draaien. De software gebruikt een speciale Android Runtime-extensie om Android applicaties te ondersteunen.

En dat is niet heel gek. De overgang van Android naar Fuchsia moet natuurlijk zo soepel mogelijk verlopen en als Fuchsia-apparaten de eerste maanden (of jaren) slechts een heel beperkt aanbod aan apps ondersteunen zal dat de reputatie van de nieuwe software niet ten goede komen. Uiteindelijk zou Fuchsia OS een overkoepelend systeem moeten worden dat draait op laptops, smartphones, slimme apparaten en ga zo maar door.

Wat verder precies de plannen zijn, onthult het stukje code daarentegen niet. Men verwacht dat Google hun nieuwe OS nog dit jaar erkent en wellicht al een tipje van de sluier licht over de toepassing van de software. Vooralsnog lijkt het erop dat Fuchsia OS in eerste instantie naar stand-alone apparaten zoals slimme speakers en andere slimme apparaten komt. Dat in combinatie met de communicatie tussen Android en Fuchsia moet de overgang versoepelen.

Het zou daarentegen nog even kunnen duren voordat we allemaal een OnePlus 9 of Galaxy S13 in onze handen hebben die draaien op Fuchsia OS. Google is naar verluidt ‘pas’ zo’n twee jaar bezig met Fuchsia OS. Eén ding is daarentegen zeker: als het OS niet zo goed blijkt te werken bij de release, dan maak ik zonder pardon de woordgrap ‘Fucksia OS’.

Laten we ondertussen dus nog even genieten van Android. Althans, van de nieuwste versies, want deze Android-versie is officieel dood. Ook kwam Android Pie rond de kerst uit voor zowel dit Samsung apparaat en deze OnePlus smartphone. Tot slot lees je in deze vergelijking hoe iOS 12 en Android 9.0 Pie zich tot elkaar verhouden.

Nog geen reacties

  1. Als Android gebruiker hoop ik dat het google eindellijk lukt om die minimale, maar toch merkbare, vertraging/lag van het touch screen te verhelpen. Merk ik toch elke keer als ik weer eens een apple in mijn handen heb. Bij apple reageert het net even iets vloeiender/sneller.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *