Het nieuwe Android: 5 dingen die je moet weten


Tijdens Google I/O wierp de techgigant een eerste blik op het nieuwe Android. Naast een sloot aan visuele updates, een snelheidsverbetering en een betere accuduur werden er ook een aantal nieuwe features aangekondigd voor Android L, zoals de nieuwste versie gaat heten (blijkbaar waren de chocoladerepen op).

Notificaties op het lockscreen
Wat voor Apple’s iOS al langere tijd gemeengoed is, ontbrak nog bij Androidk: notificaties die direct worden getoond op je startscherm. In Android L is dat wel het geval. Notificaties zoals WhatsAppjes, tweets, Facebook-updates en emails worden als rechthoekige kaarten onder elkaar getoond. Je kan er ook direct op reageren vanaf het lockscreen, iets dat Apple onlangs ook presenteerde voor iOS 8. Ze kunnen ook als een pop-up over geopende apps worden getoond.

Material design
De nieuwe esthetiek van Android heet ‘material design’ en maakt gebruik van visuele lagen met onder meer 3d-effecten. Denk hierbij aan vakjes die eruit springen als je er op drukt en kaarten die vloeiender over elkaar heen kunnen bewegen. Er zijn ook natuurlijke effecten aan toegevoegd, zoals een rimpel- of kringen-in-water-effect als je ergens op drukt.

Het wordt makkelijker om je telefoon te ‘openen’
Pincodes, knock-codes, vingerafdrukscanners. Het zijn allemaal prima middelen om je telefoon te beveiligen, maar is dat ook nodig als je je telefoon thuis hebt liggen? Nee, zegt Google, en introduceert een lock-systeem op basis van je locatie. Daarmee kun je instellen dat er geen pincode vereist is als je thuis bent. OF in de nabijheid van bepaalde bliuetooth-apparaten, zoals een smartwatch.

Een diepere intergratie met Chrome
We weten niet hoe de EU hier op zal reageren, maar de mobiele versie van Chrome wordt dieper ingebakken in het Android L-besturingssysteem. Hierdoor worden geopende tabbladen getoond in het overzicht met de laatst gebruikte apps.

Direct apps openen vanuit Google
Google maakt het mogelijk om vanuit de zoekresultaten direct naar een app te gaan, mits je deze hebt geïnstalleerd. Je wordt dus niet meer naar een browser geleidt, maar komt meteen in de app terecht.

De b̬taversie van Android L Рhet is nog niet bekend of dit de definitieve naam wordt Рis vanaf morgen verkrijgbaar op de Nexus 5 en Nexus 7. De definitieve release volgt dit najaar.

[gv data=”Q8TXgCzxEnw”][/gv]

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *