Het repareren van een iPhone wordt steeds duurder

Het repareren van een iPhone wordt steeds duurder
Vroeger kon je bij de lokale telefoonreparateur – te herkennen aan een etalage vol hoesjes en neonverlichting – voor een prikkie het scherm van je iPhone laten vervangen. Of je bestelde gewoon een schermpje en ging zelf aan de slag voor een fractie van de prijs. Met de komst van de 5 is daar verandering in gekomen.

We nemen Amerika als voorbeeld. Apple rekent in de Verenigde Staten rond de $229 dollar om de glazen voorkant van de iPhone 5 te vervangen. Een flink bedrag, gezien de totale aanschafprijs van $650 aldaar. Alleen als er sprake is van een AppleCare-verzekering wordt dit geheel vergoed gedaan voor $49.

Uitwijken naar ander partijen om een gebroken scherm te laten vervangen is een steeds minder aantrekkelijke optie, want de door Apple gefabriceerde onderdelen zijn met de komst van de 5 stukken duurder geworden. En niet alleen omdat het schermformaat toenam. Volgens MarketWatch probeert Apple de reparatiemarkt steeds verder naar zich toe te trekken, en kunnen non-Apple telefoonreparateurs daar haast niet meer tegenop bieden.

In de VS liggen die prijzen rond de $250, en zijn er veel bedrijven die er zelfs niet meer aan beginnen. Als we naar Nederland kijken, variëren deze iPhone 5-reparatieprijzen tussen de €200 en €220. Ter vergelijking: het glaswerk in de iPhone 4S kan al voor 80 euro gefixt worden.

Jeff Haynes van TechBargains.com zegt hier het volgende over.

“Apple controls everything from the manufacturing to the gear for the iPhone 5. Apple is trying to get people to sign up for Apple Care for $99 and to rely on their services at the Apple store. If you don’t, that cracked screen could cost you at least $230.”

Het lijkt inderdaad een slimme manier om het AppleCare Protection Plan voor de iPhone meer te verkopen, dat in Nederland €69 kost.

21 reacties

 1. Mwah. Als je naar een van de vele onafhankelijke reparateurs gaat, is het veel goedkoper. Toch is het een kwalijke zaak dat Apple in het design geen rekening houdt met of iets te repareren is. Nog erger is, dat met name iPhone zo belabberd in elkaar zitten dat ze zelfs niet tegen een klein ongelukje kunnen. De iPhone4(s) was het trieste dieptepunt met slap glas aan beiden kanten.

  • @Wouter: Het gaat om de juiste balans tussen design en robuustheid. Met het design van een baksteen heb je een hele robuuste telefoon, maar dat wil je volgens mij ook niet. Daarbij moet er tegenwoordig zoveel mogelijk hardware in een telefoon en toch moet ‘ie dun en licht zijn. Bovendien supersnel en liefst met een accu die langer dan een dag mee gaat. Ga er maar eens aan staan.
   De iPhone 5 kan overigens wel weer beter tegen een stootje.
   http://www.apparata.nl/nieuws/crashtest-galaxy-s4-eerder-stuk-dan-s3-en-iphone-5-693

   • @dennis: Kortom:
    iPhone 1: redelijk degelijk, licht genoeg, redelijk te repareren.
    iPhone 3G(S): glas redelijk degelijk, achterkant te zwak, redelijk te repareren.
    iPhone4(S): belachelijk kwetsbaar, iedereen heeft een hoesje of kapot glas, redelijk te repareren.
    iPhone5: redelijk degelijk, belachelijk dure reparaties.

    Ik zie geen vooruitgang, wel een bedrijf wat een nieuwe inkomstenstroom heeft aangeboord: reparaties. Belachelijk dus.

    • @Wouter: Je vergelijking is niet eerlijk. Je vergelijkt de telefoons nu enkel op de aspecten robuustheid en hoe gemakkelijk ze te repareren zijn en stelt vervolgens dat je geen vooruitgang ziet. Wanneer je de iPhone 1 naast de iPhone 5 legt en overall beoordeelt, mag ik toch hopen dat je tot een andere conclusie komt.

    • @Wouter: Enige waar ik aan denk op dit moment is dat het glas betreft. Glas is niet zo sterk of wel? De voorruit van me Mito kon ook geen steentje koppen. 8 Mooie aftakkingen erin.

     • @Freewarefreak: MOOOOEEEEHHHHHH, ik ben blij met me all-risk nog geen 3 uur later al weer nieuw voorruit en weer onderweg.

      Me iphone daarintegen doe ik altijd zelf. En die prijzen zullen op den duur ook wel weer goed gaan dalen. Dit is gewoon propaganda net zoals met de voorgaande iPhoneys

     • @The_12oach: Ik heb ook All Risks. 🙂 Morgenvroeg 10.30 uur afspraak bij CarGlass. 🙂

      OT: Erg duur inderdaad. Nog steeds blij met mijn 4S. Bij mij in de wijk zit een onafhankelijk Apple reparateur. Kan er gewoon op wachten. En normale prijzen. Gelukkig. Tegen de tijd dat ik een 5S heb.. want ik moet nog 3 kwart jaar.. zien we wel verder.

 2. Ah wacht, ik had 100% gelijk om geen iPhone5 te kopen. OMG wat is het duur om een iPhone5 te laten repareren. Belachelijk. Frontglas kan alleen maar met LCD en is dus 279 euro.

 3. Er is alleen is verschil tussen de Apple care in Amerika (die Apple Care+ heet) en met die in Europa. In Amerika is de telefoon dan ook verzekerd tegen valschade, en een helemaal kapotte iPhone zou je kunnen inruilen voor een nieuwe voor $50. Waar in Nederland de telefoon niet tegen valschade is verzekerd. Je hebt alleen 2 jaar langer garantie op de hardware.

 4. Het klopt inderdaad dat Apple de markt meer naar zich toe probeert te trekken en de prijzen van ook echt veel te hoog zijn. Je ziet echter nu voor de komst van de nieuwe 5S dat prijzen wel beginnen te zakken: http://www.repairking.nl/iphone-scherm-vervangen/
  Bij de introductie van een nieuw toestel kost het natuurlijk tijd voor onze chinese vrienden om de productie van reparatie onderdelen op te starten waardoor deze in het begin flink duurder zijn.
  Een groot voordeel van de 5 is trouwens wel dat hierbij het scherm veel makkelijker te repareren is dus als je zelf handig bent kun je hier al geld besparen. En neem van mij aan: gebruik een hoesje om je telefoon dat scheelt al 50%!

 5. Het word inderdaad veel duurder. Dus heb gekozen om mijn iPhone zelf te repareren!
  Niet dat ik reclame wil maken, maar ik heb het gratis ebook van fixjeiphone.nl gebruikt.

  Het lijkt me leuk om voortaan alle reparaties zelf te kunnen. En wil er ook graag mijn beroep van maken.

  Goed weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *