Het snelste schip door aangepaste vliegtuigmotoren


Dit schip mag dan wel groot en zwaar zijn, maar dankzij twee 59.000 pk sterke gasturbinemotoren haalt dit schip meer dan 58 knopen, of 107 kilometer per uur. En dat is verdomd snel.

Gebouwd in Australië en met uiteindelijk doel om tussen Uruguay en Argentinië te pendelen pakt dit schip het record voor snelste pont van haar zusterschip van dezelfde rederij. Dit is niet het buurtpontje tussen Amsterdam-Noord en het Centrum. Op deze drijvende Concorde zit een enorme tax-free winkel en is genoeg ruimte voor 150 auto’s en 1000 passagiers.

Uiteraard wordt dit snelheidsmonster niet aangedreven door een simpel dieseltje. Onderin liggen 2 gasturbines met dezelfde basismotor als in een Boeing 747. Deze zijn aangepast om op biogas te kunnen lopen, en drijven 2 waterjets aan via een reductieoverbrenging. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de Francisco met al haar 1516 ton aan waterverplaatsing snelheden kan halen waar een gemiddelde speedboat zijn tanden nog op stuk bijt.

Leuk feitje: De snelheid die een Piper Cub-vliegtuigje nodig heeft om op te vliegen ligt lager dan de topsnelheid van deze pont. Je zou dus een Cub op het dak kunnen parkeren, en tijdens de vaart kunnen opstijgen en weer landen op dezelfde plek zonder een aanloop nodig te hebben.

Video van het schip op snelheid:
[gv data=”bQrtvI9E62c”][/gv]

3 reacties

  1. @thommie
    “Je zou dus een Cub op het dak kunnen parkeren, en tijdens de vaart kunnen opstijgen en weer landen op dezelfde plek zonder een aanloop nodig te hebben.” Waar wacht je op? Achteraf wel mooi braafjes op youtube oploaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *