Het verhaal achter Hedy Lamarr, vandaag op Google

Google Doodle
Een playbutton, versierd met theaterlampjes en een dame in een groene jurk. Als je vandaag op Google bent geweest, heb je dit ongetwijfeld voorbij zien komen. Waarom?

Google eert bijzondere mensen of events op een gedenkwaardige datum. Vandaag, op 9 november 2015, is het precies 101 jaar geleden dat de Oostenrijks-Amerikaanse actrice Hedy Lamarr werd geboren. Lamarr was niet alleen een actrice, maar ook uitvinder. Ze was de bedenker van het Secret Communications System. Een uitvinding die van pas kwam tijdens de Tweede wereldoorlog en later in het Amerikaanse leger werd toegepast.

De uitvinding maakt gebruik van ‘frequency hopping’, waarbij de diverse frequenties worden gebruikt tussen zender en ontvanger. Daardoor was het moeilijker om een radio af te luisteren. Dat systeem wordt nu nog steeds gebruikt door technieken zoals WiFi en Bluetooth. CBS schrijft daarover: “Today, frequency hopping is used with the wireless phones that we have in our homes, GPS and most military communication systems.” Hedy heeft er echter niks aan verdiend, ze gaf het patent weg aan het leger.

Hedy Lamarr

Hedy staat ook bekend als de eerste vrouw die naakt in een speelfilm te zien was, inclusief orgasme (niet pornografisch). We hebben het over de Tsjechische film Extase uit 1933. De film zorgde voor opschudding, omdat deze publieke/naakte beelden nog niet eerder waren vertoond.

[gv data=”Z0gu2QhV1dc”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *