Hoe Amazon de automarkt wil gaan overnemen

Auteur: , 21 Reacties
Hoe Amazon de automarkt wil gaan overnemen

Wat ooit begon als een boekenwinkeltje op internet, is inmiddels een bedreiging voor occasionsites aan het worden.

De internetgigant Amazon is begonnen met het aannemen van personeel om in Europa online auto’s te kunnen gaan verkopen. Het Amerikaanse bedrijf is bezig met het oprichten van een filiaal in Luxemburg, maar kijkt met name naar de Britse markt als pilotmarkt voor de online verkoop van auto’s. Nieuwe en gebruikte auto’s zijn daar samen goed voor een jaaromzet van ongeveer 80 miljard euro. Het nieuws had een dusdanige impact dat het aandeel van Auto Trader Group 4% in waarde zakte. Dat zal zich wel herstellen de komende dagen, maar het is toch een signaal. De move van Amazon komt overigens niet volledig uit de lucht vallen: vorig jaar werden al wat kleine stapjes gemaakt met een zoektool voor auto’s. Ook werd er een pilot gestart in Italië met de verkoop van een beperkt aantal auto’s uit de Fiat / Chrysler groep.

De autokoper is in de afgelopen jaren flink veranderd. Vraag maar aan de dealers met showrooms, gevuld met autoverkopers. Het aantal keren dat die verkopers “Kopje koffie mevrouwtje?” hoefden uit te kramen is ruim gehalveerd. Consumenten zoeken tegenwoordig uren op internet naar wat voor hun de beste auto is. Vervolgens gaan ze misschien nog even een proefrit maken, maar zelfs dat is niet meer vanzelfsprekend. De laatste stap lijkt dus dat men online meteen de handtekening wil zetten, waarna de nieuwe voiture voor de deur kan worden gezet. Of bij de buren, als je zelf niet thuis bent. Amazon heeft online een enorm bereik en zou daarom een geschikte partij moeten zijn om in te spelen op deze behoeften.

Los van de verkoop van auto’s, is ook de aftermarket voor auto-onderdelen een belangrijke kans voor Amazon. Op dit moment gaat er in die wereld een slordige 285 miljard euro om (op jaarbasis) en die getallen stijgen alleen maar. De infrastructuur voor de verkoop van onderdelen is er bovendien al: Amazon heeft een wereldwijd bezorgnetwerk en werkt er doorlopend aan om dat te verbeteren. In bepaalde gevallen kan Amazon tegenwoordig al binnen een uur leveren, een ideale situatie voor mensen die met een kapotte auto zitten en geen zin hebben om lang op onderdelen te wachten.

De grootste bedreiging voor Amazon komt misschien wel van de autofabrikanten zelf. De klant heeft meer vertrouwen in een merk dan in een tussenpartij als Amazon, blijkt uit onderzoek. De enige manier om de merken af te troeven is waarschijnlijk met snelheid: Amazon kan dit soort systemen relatief makkelijk uitrollen, terwijl automerken bekend staan als logge organisaties. Om te stellen dat Amazon de automarkt volledig naar zich toe gaat trekken gaat te ver, maar houd wel rekening met een serieuze nieuwe speler. Amazon is coming.21 reacties

Logische ontwikkeling. Informatie is veel makkelijker te vinden dan 30 jaar geleden. Er zijn, denk ik, weinig autokopers die nog onvoorbereid een dealer binnen stappen. Ik vraag me alleen af of hoe ‘ het proefritje’ er in de toekomst gaat uitzien. Misschien gewoon de auto bij de klant voor rijden?
@pomoek: proefritje bij de dealer om de hoek, bestellen bij de goedkoopste/snelste (Amazon?)
@pomoek: het proefritje wordt al heel vaak overgeslagen. Bijna alle auto’s rijden prima en op youtube zijn zat reviews te vinden.
@wildewesten: dan heb ik het over lease auto’s
@pomoek: tuurlijk, maar dat zijn wij! We zitten hier niet voor niets met zn allen op autoblog, we hebben er affiniteit mee. Maar stel de buurvrouw wil een auto, verder maakt het niet uit. Ze zoekt op Google naar auto en ze ziet staan vw up! €199. Dan is de keuze vaak als snel gemaakt.
@wildewesten: daar heb je natuurlijk een punt.
@pomoek: Check het artikel van Paul de Vries over Brian Benstock, een 10.000 units verkopende Honda dealer uit de VS. Super initiatieven!
Blijft toch lastig.
Een 2e hands auto zou ik altijd willen proberen. Simpelweg om te voelen of ie het nog lekker doet. Ik ben absoluut een leek in dat soort dingen, maar ook ik ben een aantal keer weggelopen van een auto omdat het sturen echt anders was dan dat t moest zijn.
Dan heb je nog nieuwe auto’s en ‘ongereden auto’s. Met nieuwe auto’s wordt het lastig: hoe gaat Amazon aan voorraad komen en dan ook nog winst kunnen maken zonder veel duurder te zijn dan het eigen dealernetwerk. Daarvoor is echt een samenwerking nodig.
Ik gok dus dat ze het eerst in de ongereden auto’s proberen. Modelletjes die niet verkocht zijn, maar bijv bij een dealer door strot geduwd. En er moet dus enige rek zitten in de vraag en het aanbod in de UK; anders zouden ze er toch niet aan beginnen?
@erik2907 hoe is dat anders dan wat er nu overal gebeurt als men naar een NIEUWE auto kijkt?
Leuk idee, maar de marges in deze branche zijn zo klein dat ik me eigenlijk verbaas dat ze het gaan proberen. Met al die andere meuk die ze verkopen is volgens mij veel meer (en veel makkelijker) geld te verdienen.
@trustmeiamanengineer: Amazon leeft niet van de marge op het product, maar van het vangen van provisie bij een verkoop. Dan is er op een auto van 20.000 meer te halen dan op onderbroeken met 200% marge voor 5 euro.
@siemi: Met andere woorden, de dealers moeten zich zelf gaan kannibaliseren. De marge op een Up is toch al niet bijzonder veel en als straks dealer A op Amazon is te vinden zal hij meer verkopen. Dealer B kan niet achterblijven en zal de privateleaseprijs een tientje lager zetten. Gevolg is dat Amazon rijk wordt over de ruggen van de dealers. Zelfde als ze ooit met boekenmarkt hebben gedaan.
@wijsneus: Maar dát heet toch concurrentie? Het zijn in een boekenwinkel met de service van echte boekenwurmen is voor een aantal mensen een ervaring. Voor alle mensen die nu bij Amazon kopen, hoeft dat niet. Zelfde boek, op dezelfde release date op de mat.
Lullig voor de boekenverkoper die nu failliet gaat? Nee, want zijn service voegt dus niets meer toe. Zelfde met CD, game en min-of-meer ook telefoonwinkels.
En eigenlijk is dat ook zo bij de dealer. Info verschaffen, dat is niet echt meer nodig. Kijken wat er allemaal mogelijk is in het echie? Mwa, beetje BMW dealer heeft ook niet alle modellen met alle motoriseringen staan. En dan moet je ook nog bij andere modellen kijken hoe die en die optie werkt.
Proefritten dan; is dat de core-business van een dealer? Misschien, maar dan moet dat ook in hun verdienmodel zitten. Dan denk je eerder aan merken-erperience centre en die hoeven echt niet in elk dorp te zitten.
Onderhoud? Mwa. Als de dealer zegt dat een probleem gelijk de halve motor moet vervangen a 6000 euro (want dat schijft BMW voor), terwijl een zelfstandige specialist na 4 te betalen uurtjes het probleem heeft gevonden, onderdelen heeft besteld, erop geschoefd en getest (voor 600 euro); wat is DAN nog de toevoeging van een dealer.
Ik vraag me oprecht af: als alle lease maatschappijen zeggen: vanaf morgen mag je niet langs de dealer om je auto samen te stellen, maar kies je gewoon bij ons uit de folder; dan vraag ik me af wat een dealer nog moet.
Welnee, nog een paar jaar en je print simpelweg thuis je eigen auto uit. Dit soort sites hebben 9/10x troep in de verkoop en dan komen de douane kosten er nog eens bovenop. troep, troep.
@wildewesten: Dat zou ik nooit doen. Ik ben het helemaal met je eens dat auto’s tegenwoordig vrijwel allemaal van prima kwaliteit zijn. Maar toch wil ik in een auto hebben gezeten om te kijken hoe alles werkt en, tja, of ie lekker zit.
@pomoek: of de stoel bij je past maakt nog al veel uit.
Ik heb vorig jaar 4 maanden in een Peugeot 308 gereden. De wagen rijdt heerlijk maar die stoel is een ruggenbreker. Ik in die 4 maanden en de 4 maanden daarna serieus last gehad van mijn rug. Een autostoel moet je dus altijd proberen!
@mashell: Toch wel iets dat ik wel vaker hoor. Eigenlijk zou je bij de aanschaf van een auto, gemiddeld toch € 30.000,-, die eigenlijk en weekje moeten uit proberen. Zodat je dit soort problemen niet hebt. Hetzelfde eigenlijk als je en huis aanschaft. Dat je er een weekje kan slapen zodat je goed weet waar je die 4 ton nu eigenlijk aan gaat besteden. Maar dat is een andere discussie.
Zouden ze beginnen met oude Volvo’s?
“Hey leuk, 200 PK onder de kap!”

Aldus de huurling die het geluk heeft jouw auto af te leveren. En vervolgens moet ie nog een lift hebben naar het centraal station omdat z’n vervoer terug niet geregeld is.

Nee, een auto af laten leveren is niks voor mij na voorgaande ervaringen. Die eerste €15k rij ik er liever zelf van af. Het maakt me geen reet uit dat het leaseblik is, het is nog altijd mijn auto de eerstvolgende jaren.
@karhengst: enkele jaren geleden heeft een kennis van mij zijn lease bak een Audi A3 via leaseplan thuis geleverd gekregen. Dus eerste kilometers was van hemzelf en geen ingehuurde bestuurder.
Ik geef vrij veel uit aan een nieuwe/andere auto. En dan wil ik toch echt eerst van tevoren de auto zien, voelen en horen. Dat zal ook altijd wel zo blijven. Ik ken niemand die ongezien 10/20/30k neerlegt voor een auto…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).