Hoe de iPhone 1 Google’s Android plannen overhoop gooide

Hoe de iPhone 1 Google's Android plannen overhoop gooide
Toen Steve Jobs met trots de eerste iPhone in 2007 presenteerde, kon Google opnieuw beginnen met hun Android platform.

Het was een apparaatje dat vele telefoonmerken in 2007 deed bibberen. De eerste iPhone van Apple. Deze telefoon was zijn tijd zo ver vooruit, dat merken als Blackberry en Nokia weinig kans meer hadden. Ook Google was in die tijd diep onder de indruk. Zij waren op het moment van de iPhone-onthulling zelf bezig met de ontwikkeling van Android en wisten meteen dat ze helemaal opnieuw konden beginnen.

Dit staat allemaal in het boek ‘Dogfight: How Apple and Google Went to War and Started a Revolution’ van schrijver Fred Vogelstein. Google engineer Chris DeSalvo zegt in het boek: “As soon as Steve Jobs revealed the iPhone to the world, he knew the Android team would need to start over. What we had suddenly looked just so… ’90s. It’s just one of those things that are obvious when you see it.”

Google schrapte direct haar plannen met het Android-toestel dat ze eind 2007 wilde onthullen. Niet zozeer omdat de iPhone techniek dit toestel omver blies, maar vooral vanwege het gelikte Apple ontwerp. Het Android team stak de koppen daarna snel bij elkaar en is uiteindelijk eind 2008 met de HTC Dream gekomen, maanden na de presentatie van de 2e generatie iPhone, de 3G.

Nog geen reacties

 1. Nokia was in 2004 de eerste met een smartphone die leek op de huidige range, maar zij waren te vroeg, en het ontbrak aan marketing. Vervolgens stond Steve in 2007 de iPhone te verkopen met “revolutionaire” features, terwijl de nokia 7710 al 3 jaar eerder hetzelfde bood.

  Ook leuk hoe Apple andere bedrijven van diefstal beschuldigd, terwijl ze zelf niks anders doen. Op welke manier ze dat doen maakt niet uit, als ze het maar in hun handen krijgen.

 2. Als ik eerlijk ben is dit het zoveelste veer-in-reet verhaal over apple. Ik denk dat concurrentie de smartphone markt heeft gevormd en niet één enkel bedrijf.

  • @Laue: Ik ben geen Apple fan, maar ik moet wel zeggen dat ik denk dat Apple de smartphone markt wel heeft veranderd. Dan bedoel ik niet dat we zonder Apple nog steeds rondliepen met feature phones, maar meer dat Apple de ontwikkeling heeft versneld met de onthulling van de originele iPhone.

   Zelfde verhaal met de tablet. Apple zorgt ervoor dat mensen een bepaald product gewoon willen. Voor de iPad kende ik echt niemand met een tablet. Nadat de iPad een tijd in de verkoop was, kochten steeds meer en meer mensen een tablet (Android en iOS).

   Kortom: Apple is geen innovator, maar een marketeer.

 3. en als je nu ziet is apple meer a thing from the past…

  sony heeft waterdichte toestellen
  htc heeft ook een fingerprint sensor
  NFC en openheid is beschikbaar bij Android
  geheugenkaartjes
  scherpere schermen
  goedkope randappartuur en micro USB
  fm radio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *