Hoe doet Tim Cook het in vergelijking met Steve Jobs?

Wie deed het beter?
Een onmogelijke vergelijking voor de huidige CEO van Apple.

Het WWDC 2019 is achter de run en dat kan maar één ding betekenen: het is weer tijd om Tim Cook een tussentijdse evaluatie te geven. De CEO van Apple bekleed zijn positie al zo’n 8 jaar en heeft in die tijd wat vreemde maar ook uiterst succesvolle beslissingen genomen. Maar hoe doet hij het in de schoenen van icoon Steve Jobs?

Uiteraard is deze vergelijking niet helemaal eerlijk; je vergelijkt mijn schrijfstijl ook niet met die van Harry Mulisch. Steve Jobs is zo’n legendarische naam binnen de tech-wereld en zelfs daarbuiten. Toch moet ook Cook aan een zekere standaard voldoen om zo’n belangrijke positie te vervullen. Hoe doet hij dat?

Highlights
Sinds zijn aantreden in 2011 heeft Cook een aantal flinke stappen voor Apple op zijn naam staan, te beginnen met de iPhone. Ja, Jobs onthulde de originele iPhone in 2007, maar sinds Cook zijn de smartphone’s van Apple groter en eigentijdser geworden. De toevoeging van FaceID, meer schermruimte en de introductie van nóg grotere en veel kleine varianten van de iPhone (de XR en XS Max) vormen allemaal stappen richting een ‘moderne’ smartphone.

Een andere ontwikkeling, toegeschreven aan Cook, is de milde overstap van hardware-georiënteerde producten naar een tweeledig verdienmodel dat hevig inzet op services. Zeer recentelijk werd iTunes bijvoorbeeld opgedoekt terwijl Apple hard bezig is met zijn eigen streamingdienst, waarbij ik nog steeds denk dat ze de plank volledig mis slaan.

Hoe dan ook, tevens ontzettend relevant is de identiteit die een CEO uitstraalt. Jobs was zeer agressief besproken en bovenal ontzettend sympathiek. Cook is dat niet zo zeer, al stuurt hij Apple wel in een meer politiek geëngageerde richting. Waar Jobs politieke onderwerpen grotendeels vermeed, kwam Cook in 2014 uit de kast, heeft hij het over milieuvervuiling en klimaatverandering, houdt hij rekening met ethische diversiteit en voert hij stevige discussies. Wat dat betreft is hij eigentijds en meer aanwezig in het publieke debat dan Jobs.

Missers
Dat wil niet zeggen dat Cook de perfecte CEO is. Afgezien van je persoonlijke interpretatie van hem in vergelijking met Jobs is Apple ook afslagen in geslagen waar Jobs ongetwijfeld aan voorbij was gereden, of waar hij juist daadkrachtiger op had gekapitaliseerd.

Denk bijvoorbeeld aan Siri, dat ondanks de vroege adoptie in 2011 grotendeels onbenut bleef terwijl Google en Amazon gigantische stappen maakten. In dit artikel check je een vergelijking van de grote slimme assisententen; recentelijk trekken de slimme assistenten wat betreft intelligentie een beetje naar elkaar toe.

Ook zou Jobs nooit als zo’n held gezien worden, zou hij niet zo veel innovatieve producten hebben onthuld. Kijk naar de eerste iMac, iPhone, iPad en iPod; toestellen die in meer of mindere maten de tech-industrie vervormden. Cook presenteert vooral nieuwe versies van oude producten en hij is behoorlijk voorspelbaar tijdens evenementen als het WWDC. Dat gezegd hebbende is herkauwen een beetje een tendens in de gehele tech-industrie en niet alleen toe te schrijven aan Cook. Ook de tegenvallende iPhone-verkoop is een symptoom van veranderingen over de gehele smartphone-industrie.

De belangrijkste misser van Apple onder leiding van Cook is misschien wel het prijsbeleid. Waar Jobs trots het motto ‘Does more. Costs mess. It’s that simple’ citeerde zou Apple onder Cook vooral roepen ‘Does less. Costs more. It’s quite complicated’.

Nu zal ik als toegewijde gamer nooit iemand beschuldigen van dom fan boy-isme omdat dat deel van onze identiteit is. Het is daarentegen geen geheim dat Apple zich veelal richt op fans van het merk en daardoor weg komt met gigantische prijzen. Ook hier zie je weer wat voor impact Apple heeft op de tech-industrie, want nadat de iPhone X voor zo’n €999 werd aangekondigd, volgde andere merken snel met deze belachelijke prijzen.

Kortom, hoe doet Cook het in vergelijking met de legendarische Jobs? Anders. Apple is onder Cook een steeds grotere invloed aan het worden op de tech-industrie en ondanks het gebrek aan innovatie en prijs-zelfbewustzijn doet Jobs’ nalatenschap het ontzettend goed. Uiteindelijk mogen we Cook alleen maar feliciteren met zijn toevoegingen aan de industrie (en stevige loonstrookje) en moeten we hem bekritiseren op zijn missers. Zal hij ooit zo iconisch als Steve Jobs worden? Waarschijnlijk niet. Is hij een solide CEO die zo’n groot bedrijf weet te leiden? Absoluut.

Lees ook: Verdient Apple meer aan je met Steve Jobs of met Tim Cook?

Foto @thetaxhaven (CC BY 2.0)

Eén reactie

  1. Prima want er wordt bakken met geld verdiend !
    Vanuit een innovatie oogpunt is het bedroevend en is men letterlijk alleen maar bezig met op niveau te komen van de rest.
    Dark theme, USB stick toestaan op de iPad, een widget kolom toestaan op de mainpage, waterdicht, wireless charge, snelladen, dual BT audio en ga zo nog maar 3 dagen door.

    1 ding is zeker, Tim Cook is zo grijs als maar kan, nietszeggend, 0 charisma, niet bevlogen of wat maar ook.
    Kortom een 13 in een dozijn top CEO (geld maken en meer niet).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *