Hoe kan het dat we steeds hoger kunnen bouwen?

hoe hoger bouwen
Gebouwen worden hoger en hoger. Maar welke methoden worden gebruikt om de wolkenkrabbers te bouwen en ervoor te zorgen dat het weer geen invloed heeft?

Sinds 2007 is het hoogste gebouw ter wereld de Burj Khalifa, een wolkenkrabber in Dubai. Het gebouw heeft een hoogte van maar liefst 828 meter en beschikt over 163 verdiepingen. Het duurt echter niet lang meer voordat de Burj Khalifa deze nummer één positie moet afstaan. De Jeddah-toren is namelijk in aanbouw. Deze nieuwe wolkenkrabber in Saudi Arabië wordt met 1.000,49 meter het eerste gebouw dat een kilometer hoog is.

Om te zorgen dat deze immense gebouwen niet aangetast worden door wind en andere weersinvloeden, wordt er gebruik gemaakt van massadempers. Dit is een systeem dat er heel simpel gezegd voor zorgt dat trillingen van een gebouw gedempt worden door in tegengestelde richting te trillen. Als de wind een gebouw dus naar rechts laat zwaaien, laten de massadempers het gebouw naar links zwaaien. Bijzondere is echter dat de Burj Khalifa geen gebruik maakt van deze techniek.

Het hoogste gebouw ter wereld is namelijke aërodynamisch zo ontworpen dat alle bewegingen worden geminimaliseerd. Een techniek die afgekeken is van de natuur, namelijk van de hymenocallis bloem. Net als deze bloem is de Burj Khalifa opgebouwd uit spiraalvormige patronen. Bekijk onderstaande video van Real Engineering om te zien hoe dit precies gedaan wordt.

[gv data=”niVguabIhTs”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *