Hoe kies je jouw favoriete muis?

goede-muis-kiezen
De juiste keuze maakt zowel bij gaming als werk het verschil.

Het is misschien wel één van de meest onderschatte accessoires als je over computers praat, de computermuis, in 1968 ontwikkeld door de inmiddels overleden uitvinder Douglas Engelbart. Het lijkt erop dat veel mensen niet beseffen hoe belangrijk een goede muis kan zijn. Toch kan de juiste muis het beslissende verschil maken. Zowel voor gamers, die een optimale controle nodig hebben, als voor mensen die veel op de computer werken en daar liefst zonder RSI vandaan komen is het verstandig aandacht te besteden aan een goede muis. Er zijn 3 factoren die bepalend zijn bij het kiezen van de juiste muis. Dit zijn: de grip, de maat en dpi. Wij bespreken ze hierna en leggen uit waar je op moet letten.

De juiste muis voor jouw grip
Uit onderzoek blijkt dat de muis op 3 verschillende soorten vastgehouden kan worden. De meest populaire grip is de ‘palmgrip’. Hiermee leg je jouw handpalm en het merendeel van de vingers op de muis. Als dit jouw favoriete greep is volstaat een standaard muis met een gevoelige sensor (DPI), mits deze de juiste lengte heeft om de hele handpalm relext op te laten rusten.

De tweede greep is de vingergrip. Met deze grip bedien je de muis alleen met jouw vingertoppen en zweven pols en handpalm in de lucht. Aangezien de vingers minder sterk zijn dan de hele handpalm heb je in zo’n geval behoefte aan een lichte en smalle muis. Experts bevelen een maximaal gewicht van 100 gram aan.

Een laatste type gebruikers hanteert de klauwgreep. Daarmee plaatst men wel de vingers, maar alleen de achterkant van de handpalm op en tegen de muis. Het voorste en middelste gedeelte van de handpalm hangen dan boven de muis. Je kunt in dat geval het beste een korte en hoge muis gebruiken die geschikt is voor rechts- en linkshandigen.

De juiste maat muis
Als je eenmaal weet welk type muis je zoekt is het belangrijk om de juiste maat te kiezen. Om dat te bepalen moet je eerst de maat van jouw hand weten. Dit doe je door de hand waarmee je de muis normaal bestuurt te strekken en te meten vanaf de scheiding tussen pols en hand tot de top van de middelvinger. In onderstaand overzicht kun je dan zien welke maat muis het beste voor je is.

kleiner dan 17 centimeter: Small
tussen 17 en 19 centimeter: Medium
tussen 19 en 21 centimeter: Large
groter dan 21 centimeter: Extra large

Mocht je nu bij het meten merken dat je tussen 2 maten eindigt dan kun je beter de grootste muis kiezen als je een smallere hand hebt en naar beneden afronden als je dikkere handpalmen hebt. Zo weet je zeker dat je ergonomisch bezig bent.

Nu je weet welke maat muis er het beste bij jouw grip past is er nog een factor die bepaalt welke muis voor jou het best geschikt is. Dit is dpi.

Juiste dpi voor de muis
De dots per inch van een muis geeft aan hoeveel puntjes de cursor op het scherm beweegt als je de muis een inch verplaatst. Hoe hoger de dpi, hoe gevoeliger de muis is. Met name voor gamers die zeer precies en gedetailleerd willen manouvreren kan een hoge dpi handig zijn. Voor computerwerk voorstaat meestal een standaard-dpi. Je kunt de dpi vaak op de muis of op de computer instellen. Voor het werken met programma’s als Word en Excel houden veel mensen het op de standaardinstellingen tot zo’n 800 dpi. Voor gamers kan dat veel hoger zijn. Ook geven fabrikanten van games vaak al een ideale instelling voor DPI aan, alhoewel dat voor de echte profs per persoon verschilt.

Mocht je heel veel scrollen als je achter de computer zit, dan kan een standaard scrolwiel ook tot klachten leiden. In dat geval kan je beter kiezen voor een ergodynamische muis met scrolwiel.

Uiteraard kun je daarnaast nog kiezen uit muizen met en zonder draad en handige features, maar dat is voor iedereen verschillend.

6 reacties

  1. Mijn palm rust op t bureau en raakt de muis vrijwel niet aan, maar ik heb wel een redelijk grote en zware muis die ik met m’n vingers bestuur.
    Dit komt dus niet helemaal overeen met het artikel haha.

  2. ‘Met name voor gamers die zeer precies en gedetailleerd willen manouvreren kan een hoge dpi handig zijn.’

    Dit is gewoon niet waar. Je moet van jezelf al heel nauwkeurig je cursor willen bewegen wil je goed met een hoge DPI overweg kunnen gaan. Als je een heel goede hand-oog coördinatie hebt dan betekend dit dat je met de muis minder afstand hoeft af te leggen, waardoor je veel sneller kunt reageren. Als je vaak problemen hebt om iets ‘raak’ te klikken kun je beter je DPI wat omlaag schroeven en wat grotere bewegingen maken met je muis.

  3. Logitech M500. Al jaren. Perfecte allrounder die mij perfect in de hand. Kosten weinig (voor minder dan 3 tientjes heb je er eentje) en met vijf knoppen en een scrollwiel met meerdere standen biedt deze alle functionaliteit die ik verlang.

    Ik ga zelfs zo ver dat ik er een als reserve op de plank heb liggen..En nee, ik heb geen aandelen in Logitech.

  4. Ik gebruik een muis voor een digitale joystick; met normale instellingen is die veel te grof / te snel. Maar verder heb ik wel de gewone instellingen nodig. Is er een muis waarop je die instellingen kunt veranderen, terwijl je bezig bent, zonder in je pc naar de instellingen te hoeven gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *