Hoe lang gaat je harde schijf mee?

Hoe lang gaat je harde schijf mee?
De harde schijf in je computer is een onderdeel dat behoorlijk aan slijtage onderhevig is. Maar hoe hard slijt deze draaiende schijf eigenlijk gemiddeld? Online backup service Blackblaze zocht het uit.

Blackblaze biedt inmiddels vijf jaar online data-opslag aan. Hiervoor gebruiken ze inmiddels 25.000 reguliere harde schijven waarmee ze inmiddels op een totaalvolume 75 petabytes zitten. Of in gewone mensentaal: godsgruwelijk veel opslagruimte. Blackblaze heeft in al die jaren data bijgehouden van hun harde schijven en dit inmiddels in een overzicht naar buiten gebracht. Met zoveel verschillende harde schijven als een redelijke graadmeter, dunkt ons.

Uitvalpercentage

Uit de analyse van 25.000 harde schijven over vier jaar blijkt dat het uitvalpercentage in de eerste 1,5 jaar op 5,1% ligt. Gek genoeg is dit in de anderhalf jaar hierna minder: slechts 1,4%. Na drie jaar gaat het een stuk sneller en faalt gemiddeld 11,8% van de schijven. Uiteindelijk weet 78% procent van de schijven de eerste vier jaar te overleven. Best wel… weinig?

Hoe lang gaat je harde schijf mee?

Op basis van deze data heeft Blackblaze een voorspelling gemaakt over hoe lang een reguliere harde schijf meegaat. Zij zeggen: gemiddeld 6 jaar. Er zijn uiteraard uitzonderingen, zoals deze 360TB disk die 1 miljoen jaar meegaat. Meer data HIER.

Hoe lang gaat je harde schijf mee?

3 reacties

  1. Sorry hoor, maar die voorspelling op basis van het kleine stukje aan data lijkt mij niet bepaald betrouwbaar.

    Bij mij worden schijven over het algemeen alleen vervangen doordat deze niet meer groot genoeg zijn. De tijd die hier overheen gaat maakt dat het niet loont om een oude 320gb schijf te combineren met een nieuwe 3tb schijf (en de oude dus de deur uitgaat voordat deze daadwerkelijk de geest geeft).

    • @towi1989: Het vervangen van schijven binnen x jaren staat los van het onderzoek. 25.000 units is best een behoorlijk aantal voor een dergelijk onderzoek en geeft een representabel beeld,

      Wat mij nog meer zou interesseren is hoe lang SSD’s het volhouden. Het lijkt mij dat ze langer meegaan doordat er geen bewegende onderdelen in zitten – maar goed dat is een vermoeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *