Hoe Nokia de koning van de smartphonecamera wordt

Nokia Lumia 1020
Het schakelt daarvoor de hulp in van een oude bekende.

Het moederbedrijf HMD Global is met Nokia hard op weg om de smartphonemarkt opnieuw voor zich te winnen. Waar we gisteren al melding maakten over de imposante updatesnelheid, maakte HMD vandaag bekend dat het opnieuw een samenwerking aangaat met lenzenmaker Carl Zeiss.

Nokia en Carl Zeiss kennen elkaar nog van het Windows Phone-tijdperk. Zo beschikten de Nokia 808 PureView en Lumia 1020 over een 41 megapixel-camera. Hoewel de toestellen weinig ondersteuning kregen van derden, was het camerawerk altijd goed op orde dankzij deze samenwerking. Niet gek, want Carl Zeiss is namelijk een van de oudste en meest geroemde lenzenmakers wereldwijd.

Hoewel de samenwerking veel hoop geeft voor de toekomst van Nokia in de huidige smartphonemarkt, is nog niet zeker wanneer en op welke Nokia-toestellen een Carl Zeiss-lens geplaatst gaat worden. Zo is er in de huidige low- en midrange toestellen nog geen ruimte voor een goede Carl Zeiss-cameralens.

Het is de verwachting dat de Nokia 9 als eerste gebruik gaat maken van de samenwerking met Carl Zeiss. Het toptoestel krijgt naar verluidt een dubbele 13 megapixel-camera, waardoor HMD de dubbele camerastrijd aangaat met bijvoorbeeld OnePlus, Apple en LG.

4 reacties

    • @Jantje_555: Die namen zijn puur marketing… Het enige wat van Carl Zeiss was aan die camera, was de coating. Is altijd zo geweest.

      Maar niks om Nokia af te breken hoor, Nokia heeft altijd mijn sympathie gehad zelfs. Maar de mensen denken dat Carl Zeiss lenzen produceert voor Nokia, maar eigenlijk is het enkel de coating, dus stelt niks voor. Net zoals Leica die samenwerkt met Huawei. Ik zou wel eens willen weten in hoeverre er iets van Leica in die hele camera zit.

      Maar grote namen gebruiken wérkt dus wel degelijk. Een kameraad van mij, burgerlijk ingenieur nota bene, vroeg of het scherm van mijn Samsung S6 wel zo goed was als dat van zijn iPhone 7, omdat het mijne geen retina-scherm is… Zoals je ziet, iedereen loopt er vol in… Net zoals Samsung nu met z’n QLED tv’s…met LCD scherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *