Hoe ontwijkt een zelfrijdende auto paarden?

De auto's van Google houden rekening met paarden
Wij weten het niet, maar de zelfrijdende auto’s van Google hebben inmiddels 2 miljoen mijl afgelegd. Daarbij stuitten de wagens op hele gekke situaties…

Autorijden leer je pas nadat je je rijbewijs hebt gehaald. Dezelfde regel gaat eigenlijk ook op voor de zelfrijdende auto’s van Google, zegt Dmitri Dolgov, hoofd van Google Auto. De enige manier waarop de zelfrijdende auto’s beter kunnen worden, is heel veel kilometers maken. En dat doet Google dan ook. Alles bij elkaar zijn er dus 2 miljoen autonome mijlen afgelegd. Oftewel, het equivalent van 300 jaar menselijke rij-ervaring.

Het autonoom laten rijden van een auto is eigenlijk niet zo moeilijk, vindt Dolgov. De eerste 90 procent is makkelijk, maar de laatste 10 procent, die is verdomd lastig. Juist de uitzonderingen maken autonoom rijden ingewikkeld. “Over een snelweg rijden is een ding of een overzichtelijk kruising oversteken is ook nog wel te doen. Maar hoe zorg je ervoor dat de auto opzij gaat als er een hulpvoertuig aankomt? Of als er paarden op de weg lopen.

De auto's van Google moeten met heel zaken rekening houden

“In de afgelopen maanden hebben we van alles gezien, van een paardrijder midden op straat tot een man met een kettingzaag op straat (geen zorgen, hij was bomen aan het snoeien!) tot een stel dat naast elkaar op eenwielers reed.”

[gv data=”bDOnn0-4Nq8″][/gv]

De auto’s van Google zijn uitgerust met camera’s en sensoren en uiteraard gps. Door rond te rijden worden de auto’s steeds slimmer. Paarden worden nu als paarden herkend en eenwielers als fietsen.

Zelf rijden als auto is behoorlijk lastig

Google beseft ook steeds meer dat autorijden niet alleen een technische exercitie is, maar dat het ook een sociale interactie vereist. Als je wilt invoegen op een drukke weg, vereist dat onderhandelen. “Wij leren ook steeds meer hoe we dat moeten doen.” Als je wilt weten hoe het prototype van Google’s auto eruit ziet, check dan dit verhaal.

En als je even wil lachen om de auto, dan is dit filmpje nogal hilarisch.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *