Hoe partijdig is jouw nieuwsfeed?

partijdige nieuwsfeed
Dankzij deze handige extensie breng je in kaart hoe ‘gekleurd’ het nieuws is dat je leest.

We hebben allemaal wel een paar vaste mediakanalen op Facebook die we nauwlettend volgen. Doordat deze echter allemaal in een bepaalde mate het nieuws framen, kan het zijn dat je (ongewenst) een afwijkend beeld krijgt van de wereld. Dankzij een speciale Chrome-extensie zie je precies hoe eenzijdig jouw nieuwsfeed van Facebook is.

Met PolitEcho breng je in beeld hoe gekleurd (en welke) jouw nieuws is. De blauwe kleuren staan voor liberale websites, terwijl de rode teint aangeeft hoe conservatief de bezochte nieuwspagina is. De extensie is dan ook voornamelijk gericht op Amerikaans nieuws, maar kan alsnog een meerwaarde zijn voor ons. Denk hierbij aan politiek of ander belangrijk nieuws op maatschappelijk vlak.

Om tot een grafiek te komen, analyseert PolitEcho de politieke- en mediapagina’s die je vrienden hebben geliked op Facebook en beoordeelt deze met een score. Daarbij wordt rekening gehouden met de hoeveelheid echt nieuws, nepnieuws en Facebook-pagina’s van politici.

De speciale Chrome-extensie is bij de Facebook Global Hackathon in elkaar gezet door enkele studenten in minder dan 20 uur. Na wat kleine aanpassingen is deze nu ook beschikbaar voor het grote publiek. Alle verzamelde data blijft vooralsnog privé, maar dit kan in de toekomst nog gewijzigd worden.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *