Hoe schadelijk is Netflixen eigenlijk?

Bizar
Netflixen is verbazingwekkend slecht voor het milieu.

Wie denkt klimaatneutraal te kunnen Netflix en chillen heeft het goed is, zo blijkt uit berekeningen van denktank Shift. Volgens het Franse gezelschap kun je net zo goed de auto pakken, naar de videotheek rijden, nog een ommetje maken en de DVD thuis bekijken.

Shift stelt dat een half uurtje Netflixen zorgt voor een koolstofuitstoot van maar liefst 1,6 kilogram, genoeg om een kilometer of 6 voor te rijden. Het blijkt dus dat thuis op de bank zitten en een serietje kijken zelfs nog slecht voor het milieu is en het roept dan ook de vraag op: wat kun je in godsnaam nog doen zonder te vervuilen?

Streaming zou wereldwijd net zoveel broeikasgasuitstoot veroorzaakt hebben als heel Spanje en nu de streaming oorlog is begonnen en veel mensen ongetwijfeld gaan streamen, zou de hoeveelheid uitstoot in de komende 6 jaar nog eens kunnen verdubbelen.

Dat heeft weer alles te maken met data-opslag en distributie. Omdat streamingkwaliteiten steeds beter worden moeten platformen als Netflix dus ook meer data overzetten naar kijkers. En hoe meer data er constant verstuurd moet worden, hoe meer systemen die op elektriciteit draaien dus weer aangedreven moeten worden.

In de praktijk zijn dergelijke berekeningen daarentegen altijd een beetje twijfelachtig, omdat deels onduidelijk is hoe sommige berekeningen gemaakt worden. En daarbij, wil je echt klimaatneutraal videocontent consumeren, dan is het veel verstandiger om online porno links te laten liggen, want die markt is nog altijd veel groter dan online streamingservices als Netflix, HBO en Videoland.

Desalniettemin is het een interessante casus om over na te denken; wat kost het kijken van TV met betrekking tot het milieu. De eerste ingeving is ‘slechts een beetje stroom voor mijn TV’, maar dingen als uitstoot bij de productie van je TV (en de videocontent), de datacentra van Netflix en de kilo’s popcorn die je er wekelijks doorheen jast, blijkt dat er – wat het betreft de uitstoot van koolstof – weinig verschil zit tussen een half uurtje joyriden of het hangen op de bank.

Via: Phys

Lees ook: Deze films en series kijk je in november op Netflix

Nog geen reacties

  1. …en je moet natuurlijk ook naar het kostenplaatje kijken. Die bende op superpower te laten runnen is waarschijnlijk goedkoper dan meer locaties openen en die efficienter te laten runnen.
    Ook zou men zelf groen energie op kunnen wekken.
    En ook zou men ’s nachts efficiënt de harde schijf capaciteit van veel gebruikers kunnen gebruiken om efficient dingen van te voren te sturen.
    En als laatste: TV is tegenwoordig ook digitaal met playback functie: dus dan kan je ook nog eens zeggen dat dat niet veel slechter is dan Netflix.

    En dan kan je je nog afvragen hoeveel uitstoot het heeft gekost om die DVD te maken en in de videotheek te krijgen en hoeveel uitstoot het kost om die videotheek te runnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *