Hoesjes van kunsthuid: niet alleen voor Halloween [video]

hoesjes-kunsthuid-devices
Menselijke huid betekent menselijke interactie en dat biedt mogelijkheden.

Marc Teyssier van het Franse Telecom Paris ontwikkelde een nieuw soort hoesje voor allerlei elektronische apparaten. Het opzienbarende hoesje van kunsthuid wordt ontwikkeld voor onder meer smartwatches, muizen en smartphones. Nu is dit natuurlijk, met Halloween in aantocht een uitstekende manier om jouw vrienden de schrik op het lijf te jagen, maar dat is niet (alleen) de bedoeling.

Teyssier en zijn team hebben met de kunsthuid namelijk een veel dieper liggend doel. Zij laten de devices waar de huid op geplaatst wordt namelijk reageren zoals jouw huid zou doen. Dat klinkt ingewikkeld, maar als je je voorstelt dat je jouw smartphone van zo’n hoesje voorziet en je zou het hoesje kietelen, dan verschijnt er een lachende smiley op het scherm.

Naast deze fun-techniek kun je er natuurlijk ook serieuze commando’s mee uitvoeren. Zo kun je door over de huid te wrijven volumeknoppen bedienen of door te drukken een bepaalde functie activeren. Bij gaming kun je bijvoorbeeld jouw Avatar laten reageren op de wijze waarop je jouw accessoire behandeld. Knijp je hard en geef je uit frustratie een tik? Dan gaat de Avatar zich boos gedragen. Als je hem lief behandelt en even over de huid aait zie je dat ook direct terug op het scherm.

Technisch bekeken zien we dat de kunsthuid bestaat uit één laag rekbaar koperdraad tussen twee lagen siliconen (en uiteraard veel technische onderdelen). Door de druk van bewegingen die je uitvoert verandert de spanning op het koperdraad. Daardoor detecteert het hoesje wat je doet en kent daar een betekenis aan toe.

Voor de ontwikkelaars die hier toepassingen in zien heeft Teyssier een open source controller gebruikt. Ook de techniek wordt via Open Source ter beschikking gesteld. Mocht het toch allemaal wat theoretisch blijven, dit filmpje maakt een hoop duidelijk. Wellicht kun je hem combineren met deze gedachtenlezer, dan hoef je zelf haast niets meer te doen.

[gv data=”OuEhqHvE1qU”][/gv]

Titelfoto en bron: Skin on van Marc Teyssier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *