Hoeveel RAM heeft je Windows 10 PC nu echt nodig?

Hoeveel RAM heeft je Windows PC nodig
Is je Windows-PC traag? Dan kan dat goed aan de hoeveelheid RAM in je systeem liggen. In dit artikel kijken we wat je ongeveer nodig hebt.

Random-access memory (RAM), ook wel werkgeheugen genoemd, is een essentieel onderdeel voor iedere PC. Het zorgt ervoor dat je machine gemakkelijk en snel informatie kan oproepen die het regelmatig nodig heeft. Het draaien van je besturingssysteem, het switchen tussen programma’s maar ook het verlichten van de rekenkracht die je CPU moet outputten, het zijn slechts een aantal voorbeelden van hoe belangrijk RAM is. Met dat als basis kijken we in dit artikel hoeveel RAM je eigenlijk ongeveer nodig hebt om je Windows-PC zo soepel mogelijk te laten draaien.

1GB RAM
Het is bijna lachwekkend weinig, maar 1GB RAM is het minimale wat je nodig hebt voor het draaien van Windows 10 (32-bit). Verwacht daarentegen niet dat je er Fortnite mee kunt spelen. Sterker nog, webbrowsen is net mogelijk met een gigabyte aan werkgeheugen.

Ook hier moet je je verwachtingen een beetje inperken; een aantal tabbladen kunnen al genoeg zijn om alles op slot te gooien. En met 1GB RAM zou ik überhaupt Google Chrome vermijden. Die browser vreet RAM-sticks alsof het snoepjes zijn.

2GB RAM
Gefeliciteerd, je hebt zojuist het domein van ‘enigszins gangbare computers’ betreden. 2GB RAM is nodig om de 64-bit versie van Windows 10 te kunnen draaien. Vanaf 2 gig kun je redelijk comfortabel computeren.

Dat wil zeggen op het internet browsen (ja, zelfs met Chrome), Word of Excel draaien en zelfs een game als Counter-Strike: Global Offensive spelen. Maar neen, Fortnite zal er nog steeds niet in zitten en ook de zwaardere programma’s zoals alles uit het Adobe-pakket zijn vooralsnog off-limits.

4GB RAM
Vanaf 4GB kun je volgens Epic Games Fortnite gaan spelen, wat een redelijke grafische stap vooruit is op CS:GO. Desalniettemin ligt het voornamelijk aan je versie van Windows of je computer over het algemeen een beetje fatsoenlijk draait of niet.

Op de 32-bit versie van Windows 10 benut je slechts iets meer dan driekwart van je RAM. Dat heeft met de architectuur van het OS te maken. Wil je de gehele hoeveelheid RAM benutten, dan heb je de 64-bit versie nodig. En ja, dat maakt een heel groot verschil!

8GB RAM
Smartphones draaien tegenwoordig comfortabel op 8GB en PC’s vind je nauwelijks meer met minder dan 8GB RAM. We zijn nu dus eindelijk bij de huidige standaard aangekomen. 8GB is alleen vanaf 64-bit Windows beschikbaar dus dat is een vereiste. Zoals bij alle beschrijvingen in deze lijst moet ook je moederbord compatibel zijn met de betreffende hoeveelheid RAM.

8GB RAM is meer dan genoeg om de meeste huidige games te spelen. Bij zware taken zoals het monteren van video’s of foto’s wordt het alweer wat lastig, maar je komt in elk geval relatief vooruit met 8 gig.

16GB RAM
Vanaf 16GB RAM zit je vandaag de dag behoorlijk comfortabel in bijna iedere situatie. Mijn nieuwe gaming PC is uiteraard ook uitgerust met 16GB en – afgezien van een solide CPU, GPU en moederbord – draait alles als een tierelier. Vanaf deze hoeveelheid kan ik ook iedereen aanraden om het internet af te speuren op de juiste snelheden. Koop nieuw in dit geval gewoon lekker DDR4 geheugen. Ook de kloksnelheid is belangrijk. Check je moederbord om te controleren hoeveel spanning en snelheid het ondersteunt.

MEER RAM
Maar laten we wel wezen, wil je meerdere zware programma’s tegelijkertijd draaien of Red Dead Redemption 2 op een beetje fatsoenlijke grafische setting spelen, dan blijft het een beetje wringen. Meer is in dit geval eigenlijk bijna altijd beter.

Vooral extreme gamers zullen echt baat hebben bij nóg meer RAM. Nu spreek ik uit ervaring als ik zeg dat 16GB de ‘sweet spot’. Het kost niet meer zo heel erg veel en in veel gevallen heb je meer dan genoeg aan 16GB DDR4-3600 in plaats van een langzamere set-up van 32GB. Maar concluderend zijn er gevallen waarin 32GB of zelfs een gigantische 64GB of 128GB RAM handig kunnen zijn. Maar tenzij je een professionele editor bent zou ik je geld beter opsparen.

Ook voor Apple-liefhebbers hebben we een guide. In dit artikel check je hoe je je MacBook weer sneller kunt maken. Heb je voldoende RAM maar is je PC alsnog ontzettend traag? Dan lees je hier hoe je Windows opnieuw installeert; dat kan een hoop uitmaken. Tot slot gaan we in dit artikel dieper in op hoeveel RAM je precies nodig hebt.

Bron: ZDNet

Lees ook: Deze ‘bypass’ helpt de wanhopige Windows 7 liefhebber

4 reacties

  1. “Het kost niet meer zo heel erg veel en in veel gevallen heb je meer dan genoeg aan 16GB DDR4-3600 in plaats van een langzamere set-up van 32GB.”

    Even toevoegen: Dit mag ook nog gewoon 16GB DDR3-1333 zijn hoor!
    Natuurlijk is de CPU in die generatie ook wat minder, Maar als hij goed op single-core scoord en de GPU gewoon goed is zal hij niet snel bottlenecken.

    Probeer voor games dan ook je oude computer up te graden met bijvoorbeeld een nieuwe videokaart, want als de cpu best goed is kan dit al goed genoeg zijn, (Check task manager voor cpu en ram gebruik) En als je toch nog niet tevreden bent en toch een hele nieuwe computer wilt kopen, heb je de videokaart alvast 🙂 Gelukkig zijn die PCI sloten namelijk heel erg universeel gebleven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *