Soms is een harde reset (de aan/uitknop ingedrukt houden tot je computer zichzelf uitschakelt) de enige optie om je computer weer aan de praat te krijgen, maar wat zijn de gevolgen hiervan?
Op deze manier je computer of laptop afsluiten voelt immers alsof je iets verkeerd doet. Maar als het je enige optie is om de stekker eruit te trekken, of de knop ingedrukt te houden, heb je weinig keus. In werkelijkheid is de kans bovendien heel klein dat deze reset schade aanricht aan je hardware of software.
Software
Als je pech hebt zul je in het ergste geval Windows moeten repareren of opnieuw installeren, al gebeurt dit alleen als je de pc plots afsluit als Windows bezig is met het schrijven van belangrijke data. Door dit proces ineens een halt toe te roepen kun het besturingssysteem beschadigen, met een verplichte reparatie als gevolg. Uiteraard loop je wel de kans dat je de documenten die je niet opgeslagen hebt ten tijde van de vastloper kwijt bent.
Hardware
Ook op het gebied van hardware hoef je niet bang te zijn om die resetknop in te drukken. Moderne harde schijven hebben mechanismen ingebouwd, die na het verliezen van stroom automatisch worden stilgezet zonder de schijf te bekrassen of op een andere manier te vernielen.
Wel is het raadzaam dat als je computer of laptop regelmatig een dergelijke hard reset nodig heeft, je onderzoekt wat de oorzaak is van deze vastlopers.
7 reacties
Vastlopers komen vaak door op de achtergrond draaiende software, die te druk zijn, of te veel vragen van het systeem. Of doordat je te veel applicaties naast elkaar gebruikt, dan je systeem aan kan.
Bekijk in Taakbeheer (bij een Windows systeem, door knoppen Controle-Alt-Delete tegelijk vast te houden en dan Taakbeheer te kiezen en bij Prestaties kijken), hoe druk je systeem is.
*start fanbow flameware in 3…2…1….