‘Hoge waardes Bitcoin komen door prijsmanipulatie’

Bitcoin lijkt ten doden opgeschreven
Je leest het goed, de hele crypto-hype zou wel eens een hoax kunnen zijn.

Het gaat helemaal niet goed met de Bitcoin, nadat een Zuid-Koreaanse exchange werd gehackt. Dit zou echter wel eens de spijker in de doodskist kunnen zijn. Onderzoekers aan de Universiteit van Austin, Texas stellen namelijk dat personen van Bitfinex (handelsplaats) minstens een jaar lang de prijs van de Bitcoin hebben gemanipuleerd.

De paper waarin het onderzoek staat uitgelegd, is mede geschreven door professor John Griffin die in het economisch vakgebied bekend staat om het ontmaskeren van fraudeurs in de financiële sector. Door middel van algoritmes werd fraude op een gigantische schaal ontdekt.

Na het analyseren van miljoenen public ledgers concludeerden de onderzoekers dat bij de helft van alle stijgingen van de Bitcoin-prijs van het afgelopen jaar een patroon voorafging. Uren voordat de prijs omhoog schoot, werden nieuwe eenheden Tether uit het niets gecreëerd om Bitcoin op te kopen.

Hoe meer van de munt Tether vervolgens op de markt werd gebracht, hoe hoger de prijzen van andere cryptocurrency zouden worden. De onderzoekers herkennen het fenomeen op basis van de analyses: “Het fenomeen is vergelijkbaar met het inflatoire effect van het afdrukken van nieuw geld.”

Nu, die currency staat centraal in dit schandaal, want hoewel Tether en Bitfinex beweren dat ze onafhankelijk zijn, suggereren mensen al langer dat exchange Bitfinex de eigenaar is van Tether. Nog gekker is het feit dat beide bedrijven dezelfde CEO hebben, een Nederlander genaamd Jan Ludovicus van der Velde. Hij zou vanuit Taiwan opereren, al blijkt hij praktisch onvindbaar. Tether zou gekoppeld zijn aan de Amerikaanse dollar, dus voor iedere token zou een dollar bij het bedrijf achtergehouden worden. Er worden al langer twijfels getrokken aan de stelling dat het bedrijf honderden miljoenen in hun bezit heeft.

Als de aantijgingen waar zijn (de hypothese van het onderzoek lijkt bewezen, maar Bitfinex ontkent uiteraard alle schuld) zou de gigantische hype rondom Bitcoin van eind vorig jaar wel eens een complete hoax geweest kunnen zijn. Als de munt met andere woorden kunstmatig duurder werd gemaakt, is de kans klein dat een dergelijke explosie in waarde ooit nog een keer gaat plaatsvinden. Het vertrouwen in de Bitcoin en de gehele technologie daarachter staat hoe dan ook in het geding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *