Honor 9X: een goede aankoop voor 199 euro (review)

Honor 9X: een goede aankoop voor 199 euro (review)
Voor een vrij laag bedrag een tamelijk strakke smartphone neerzetten. Honor probeerde het met de 9X.

Eind oktober presenteerde Honor de nieuwe 9X. Een budget smartphone met maar één doel. Voor een zo laag mogelijke prijs zoveel mogelijk smartphone bieden. Een moeilijke opdracht, want de concurrentie is moordend. Zeker onder mid-range smartphones is er momenteel ontzettend veel te kiezen. Hoe relevant is de 9X dan?

Honor 9X: een goede aankoop voor 199 euro (review)

Design
Het uiterlijk van de Honor 9X voelt vertrouwd aan. Het materiaal en de looks doen sterk denken aan de Huawei P Smart (2019). Deze smartphone werd begin dit jaar gepresenteerd, onze review van dit toestel kun je HIER lezen. Het is niet vreemd dat de Honor hetzelfde aanvoelt: beide bedrijven komen uit dezelfde koker.

De Honor heeft een 6.59-inch LCD-display met een 2340 x 1080 (391 ppi) resolutie. Mede door de hoge resolutie voelt het niet minder aan dat je slechts een LCD-scherm hebt, en dus geen OLED. Achter zitten drie camera’s, met een pop-up camera aan de voorkant. Het toestel beschikt over 4 GB werkgeheugen en 128 GB opslag. Goed nieuws voor fans van een smartphone met een koptelefoon aansluiting: de 9X heeft er nog eentje. Voor wie 128 GB opslag te weinig is heeft Honor eveneens goed nieuws. De opslag is uit te breiden met een microSD-kaartje.

Honor 9X: een goede aankoop voor 199 euro (review)

De 9X is licht in de hand en zit strak in zijn vel. Op de achterkant zit een vingerafdrukscanner. Persoonlijk ben ik daar nooit fan van geweest, maar in dit segment kun je geen vingerafdrukscanner in het scherm verwachten. Bovendien heb je aan de voorkant lekker veel scherm. Omdat er geen fysieke knoppen onderaan zitten en de selfie camera verwerkt is in de telefoon heeft de 9X een screen-to-body ratio van 91 procent. Wat nou notch?!

Het mechanisme van de pop-up camera is wel anders in vergelijking met high-end toestellen zoals de OnePlus 7 Pro. Je hoort een mechanisch geluidje bij het openen en sluiten van de camera. Ook gaat de camera niet razendsnel naar boven of naar beneden. Je moet dus even geduld hebben bij het openen van de camera als je een selfie wil maken.

Honor 9X: een goede aankoop voor 199 euro (review)

Camera
Nu we het toch over camera’s hebben. De kwaliteit van de selfie camera is voldoende voor videogesprekken, maar je zult er niet de allermooiste foto’s mee maken. De slimme AI doet wel zijn best. Kleuren worden accuraat weergeven en ja, die rimpels op je gezicht zijn zeker zichtbaar.

De selfiecamera betreft een 16 MP cam. Op de achterkant zitten drie units. Het gaat hier om een 48MP(PDAF) +8MP+2MP. Honor & Huawei zijn merken die altijd zeer goed scoren in camerakwaliteit en in dat opzicht stelt de 9X niet teleur.

Wat we in de praktijk merkten is dat de camera moeite heeft om te bepalen wat de lens wil vastleggen met flinke tegenlicht. Het levert nu niet bepaald de meest briljante plaatjes op. De 9X heeft een groothoeklens, wat een mooie extra is in dit segment. Een aantal foto’s die we hebben gemaakt met de camera’s zie je hieronder. En zeg nu zelf: dat ziet er best oké uit toch?

Honor 9X: een goede aankoop voor 199 euro (review)
Honor 9X: een goede aankoop voor 199 euro (review)
Honor 9X: een goede aankoop voor 199 euro (review)
Honor 9X: een goede aankoop voor 199 euro (review)

Dagelijks gebruik
De bediening van de 9X verloopt vlot. Door een hoesje te kopen zal het toestel net even wat lekkerder in je hand liggen. De Honor heeft niet de nieuwste chipset (HUAWEI Kirin 710F), maar bij dagelijks gebruik heb je niet het gevoel met minder op stap te zijn. De batterij heeft een capaciteit van 4.000 mAh. Het is niet zo dat je meerdere dagen met een batterijlading doet. ’s Avonds voor het slapen gaan dien je de 9X dus gewoon aan de lader te stoppen. Verwacht niet te veel van tussendoor laden: de smartphone kan niet snelladen en dus duurt het echt wel even om de accu honderd procent te krijgen.

Honor 9X: een goede aankoop voor 199 euro (review)

Conclusie
Heel veel voor heel weinig. Dat is de conclusie die het beste bij de nieuwe Honor 9X past. Je hebt veel opslag (128 GB), je hebt veel scherm (6.59-inch) en je hebt veel camera voor de adviesprijs van 199 euro. Ben je op zoek naar een no-nonsense smartphone met een streng budget dan zit je met de Honor 9X gebakken. Je mist de features die je wel gewend bent van een high-end smartphones, maar daar is de prijs dan ook naar.

De Honor 9X is verkrijgbaar in de kleuren Midnight Black en Sapphire Blue. De smartphone is via diverse webshops verkrijgbaar, waaronder de webshop van Honor zelf.

Pluspunten

  • Veel telefoon voor weinig geld
  • 3.5mm koptelefoonaansluiting, microSD-aansluiting
  • Geen notch
  • Uitgebreide camera’s

Minpunten

  • Snelladen is er helaas niet bij
  • Vingerafdrukscanner zit op de achterkant
  • Pop-up camera werkt wat traag

Meer reviews? Je checkt ze hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *