Hou jij van (te) veel gamen? Dan lijd je aan een stoornis!

Auteur: , 5 Reacties
Game verslaving? Stoornis volgens het WHO

Althans, dat wil de wereldgezondheidsorganisatie WHO je doen geloven.

De gamers onder ons hebben het waarschijnlijk allemaal al een keer meegemaakt: bij de release van een nieuwe game dagenlang gekluisterd zitten achter het scherm. Natuurlijk kun je die tijd beter besteden, maar hey, als jij er vrolijk van wordt. Zolang je de controller maar zonder al te veel problemen weer kunt neerleggen.

Er zijn echter genoeg voorbeelden van mensen die de drang voelen om te ‘moeten gamen’ elke dag. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO lijden deze mensen aan een ‘Gaming Disorder’. De New Scientist meldt dat deze term terugkeert in de elfde versie van de International Classification of Diseases.

Het doel van ‘Gaming Disorder’ is om het helpen te herkennen van problemen bij mensen die overdreven veel gamen. Hierdoor moet men in staat zijn om eerder de verslaafden te helpen. Er zijn echter ook tegenstanders van de erkende stoornis. Volgens critici is er te weinig onderzoek gedaan naar gameverslavingen.

Bovendien zou dit voor een stigma kunnen zorgen rondom gamers en hun hobby, terwijl dit lang niet altijd terecht is. Het is überhaupt de vraag of ‘excessief gamen’ nu zoveel anders is dan mensen met een andere hobby die heel veel tijd van hen vergt.5 reacties

Pffff …. mijn vrouw heeft een H&M disorder … das veel erger :-)
Offtopic: Ik vraag mij eigenkijk af, of je vandaag de dag nog steeds vierkante ogen kunt krijgen van téveel tv, ondanks verslaving of niet. Of is de kans minder geworden door 4K, de hertz, etc. Waardoor je meer rust krijgt voor je ogen…
@nobelone: Ik heb toevallig recentelijk wat onderzoek gedaan naar de effecten van gamen. Volwassenen met een lichte oogafwijking (bijvoorbeeld behandelde staar) kunnen door CoD of iets dergelijks te spelen hun ogen juist trainen. Ik weet niet hoe het zit met ‘gezonde’ gamers. Wel is het zo dat het licht van schermen, zeker van de telefoon, je slaaphormoon dwarsbomen waardoor je dus slechter slaapt. Maar dat is off topic van je off topic topic;)
Alles is tegenwoordig een “afwijking”..
Gaming Disorder? Als iemand iets leuk vind maakt hij/zij er – vaak – excessief gebruik van, of dat nou om gamen gaat of drank of whatever.. Het kan allemaal gerust – maar met mate..
@lekkaah: psies iemand die een spannend boek in 1 ruk moet uilezen … heeft die een disorder ??? Nope die persoon krijgt de stempel “ intelectuel “. Of irmand iedere dag uren aan het vissen is of met een treinbaan aant klooien is.

Het is hobby / vermaak….. en jah jezelf doodgamen is een afwijking die gelukkig niet veel voorkomt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).