Hoverboards blijken hartstikke verboden en gevaarlijk

Auteur: , 3 Reacties
Mag het zo wel?

Heb jij al zo'n kek rijdingetje? Jammer, mag niet van oom agent.

Je ziet ze steeds vaker opduiken op straat in leuke kleurtjes en met hippe mensen erop: hoverboards. Of ‘zelfbalancerende scooters. Het zijn een soort Segways zonder stuur en je mag er niet mee op de weg rijden.

Ze worden door elektromotoren aangedreven en dat maakt ze ‘gemotoriseerde tweewielers’, waardoor ze een Europese typegoedkeuring moeten hebben. En dat hebben ze dus niet en die typegoedkeuring is ook nog helemaal niet aangevraagd, aldus het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Eerder bleken de pieremachochels ook al verboden in Groot-Brittanie, overigens al sinds 1835.

Omdat de apparaatjes geen stuur hebben is het onwaarschijnlijk dat die goedkeuring er wel gaat komen, en daar komt nog eens bij dat de dingen ook geen zitplaats hebben, dat is blijkbaar een vereiste. Jaaaha, horen we je nu zeggen, Segways hebben ook geen zitplaats. Klopt, maar die hebben gebruikgemaakt van een uitzondering. Maar om twee uitzonderingen toe te passen (geen stuur en geen zitplaats) dat lijkt onwaarschijnlijk.

Dus voortaan alleen nog maar met je Marty McFly-hoverboard over je eigen vliegveld rijden. Of door de loods van de bloemenveiling, of gewoon door je keuken.

In Engeland zijn er daarnaast net 15.000 van die karretjes in beslag genomen. Volgens de autoriteiten zijn de ‘hoverboards’ namelijk levensgevaarlijk. En dat zijn ze niet omdat Engelsen altijd zo lazarus zijn dat ze er anders van af zouden donderen. Nee, ze zijn gevaarlijk omdat er goedkope accu’s en bedrading in zit. Daardoor kunnen de toestellen in de brand vliegen en zelfs ontploffen.

Van alle 17.000 plankjes die er werden ingevoerd en getest bleek 88% bloedlink. In Amerika brandde zelfs al een huis af door het hoverboard van een van de bewoners.3 reacties

Dat punt van het ministerie over dat ze geen stuur hebben slaat werkelijk nergens op. Wellicht moeten ze hun eigen wetgeving eens erop nalezen. In artikel 30 lid 1 van de Beleidsregel aanwijzing bijzondere bromfiets

“De bijzondere bromfiets is voorzien van een goed werkende stuurinrichting of een goed werkend besturingssysteem.”
@Edge: Drukte iets te vroeg op plaats reactie… Maar goed, dat ontbreken van een stuur is dus totaal geen probleem. Zaken als het niet aanwezig zijn van een VIN-nummer, mogelijkheid tot het bevestigen van een bromfietsplaat en dergelijke, dat zijn de dingen die problemen geven bij het verkrijgen van de typegoedkeuring. Dat ontbreken van het stuur is gewoon onzin dat een of andere slecht geïnformeerde persvoorlichter roept.
Brandgevaarlijk? Kijk dat is nu een goede reden om dat ding niet aan mijn dochter te geven als kerstkado….Thanx Apparata.nl..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).