How to: al je (vakantie)foto’s overzichtelijk organiseren

fotoberg
Als je na een lange vakantie weer thuiskomt met een camera vol prachtige (en minder mooie) foto’s, dan kan het een flinke klus zijn om al die kiekjes te organiseren. Op deze manier hou je het hoofd boven water in de fotowarboel van jouw computer.

Voordat we beginnen met het rommelen met foto’s, is het slim om altijd eerst een backup te maken van je bestanden. Er kan haast niets misgaan, maar wij willen het niet op ons geweten hebben dat we allerlei mooie herinneringen onbedoeld naar de prullenbak verbannen.

Begin al met organiseren zodra je de foto’s importeert.
Bijna alle camera’s worden geleverd met een eigen importeerprogramma, dat je door middel van verschillende opties al vanaf het eerste moment de mogelijkheid geeft om een overzichtelijk geheel te creëren. Hiermee geef je de foto’s een eigen naam (zie het punt hieronder hoe je dit het beste aanpakt) en kun je in sommige gevallen ook tags toevoegen zodat je daar later ook op kunt zoeken. Blader tijdens deze eerste stap al snel even je foto’s door, en wis de niet bruikbare. Het zou immers zonde zijn om alle prutfoto’s ook netjes te benoemen, als je ze daarna toch een enkeltje naar de prullenbak geeft.

Mappen-organiseren

Geef nuttige namen aan je bestanden en mappen.
Voordat we met softwareprogramma’s gaan smijten, zijn er wat basiskunstjes die het al een stuk gemakkelijker maken om je foto’s later terug te vinden. Als je snel even je vakantiekiekjes op je laptop wilt zetten, dan denk je er misschien niet aan om er een goede naam op te plakken. De kans is bijvoorbeeld groot dat er al meerdere mapjes met de naam ‘vakantiefotos’ ergens op jouw hard drive rondslingeren, zodat ze lastig vindbaar worden.

Door simpelweg het jaar, de maand en de dag als bestandsnaam te gebruiken, gevolgd door een herkenbaar woord als vakantie, maak je het jezelf over een tijd een stuk gemakkelijker om het geheel terug te vinden. 2014 – 08 – 02 – Parijs is immers ook over tien jaar nog duidelijk te achterhalen. Maak ook ieder jaar een speciale map waarin je alle foto’s van dat jaar zet. Op die manier heb je na een paar jaar een overzichtelijke database.

(Gratis) Softwareprogramma’s
Er zijn genoeg programma’s die een berg werk uit handen kunnen nemen, of die door een overzichtelijke interface het makkelijker maken om je hoofd erbij te houden.

Picasa

Picasa
Picasa is een gratis programma, dat op zowel Mac– als Windowscomputers werkt. In Picasa importeer je foto’s, sorteer je ze in mapjes, voeg je tags toe en kun je ze onderverdelen in collecties of albums. Omdat Picasa breed inzetbaar is, ondersteunt het ook een hele rits aan verschillende bestandsformaten.

Zelfs als je Picasa pas gaat gebruiken als je computer al wordt overwoekerd door rondslingerende foto’s, kan dit programmaatje hulp bieden. Zodra de installatie achter de rug is, kun je namelijk een optie aanvinken om jouw hard drive te doorzoeken voor alle foto’s die je ooit gemaakt hebt. Vergeet niet om deze bestanden in losse mapjes te importeren, zodat Picasa ze daarna netjes op datum sorteert.

iPhoto

iPhoto
Het standaard fotoprogramma dat op alle Macbooks staat (en onderdeel is van iLife Suite) heeft ook wat handigheidjes om het overzicht te bewaren. Voor iPhone en iPad-fotografen is het handig om de iPhoto app op hun toestel te installeren. Hiermee synchroniseer je automatisch iedere foto die je maakt naar je computer.

Zodra er foto’s worden geïmporteerd doet iPhoto al een hele hoop vanuit zichzelf. Zo worden ze georganiseerd op naam, datum, gebeurtenis en via gezichtsherkenning. Vooral dit laatste kan erg handig zijn, als je alle foto’s van een bepaald persoon op wilt zoeken. Ook Picasa heeft een soortgelijke functie, die na een beetje oefening redelijk goed kan ontdekken wie er op de foto staat.

Photobucket

Photobucket
Photobucket is een gratis service die al jouw kiekjes online opslaat en organiseert. Handig als je foto’s op meerdere apparaten wilt gebruiken, of ze altijd bij de hand wilt hebben. De website is er speciaal op gericht om grote hoeveelheden foto’s tot zich te nemen, waarna je ze ook met wat simpele stappen kunt onderverdelen in mappen.

Ook kun je ze allemaal tegelijk voorzien van de goede tags. Deze tags komen van pas als je ze terug wilt vinden. Geef de tag Berlijn en Vakantie op, en zodra je deze woorden intikt tovert Photobucket alle bestanden die onder deze tag vallen op je scherm.

Spoor dubbele foto’s op en gooi ze weg
Als je aan het sorteren bent, dan is de kans groot dat je per ongeluk wat kopieert, zodat je ineens met een hoop dubbele foto’s komt te zitten. Ook zullen veel van de foto’s die je gemaakt hebt veel op elkaar lijken, als je bijvoorbeeld tien keer een poging gedaan hebt om een bouwwerk mooi vast te leggen, en je er eigenlijk maar eentje nodig hebt.

Het programma Visipics is in deze situatie jouw redder in nood. Het scant niet de fotonaam, maar het daadwerkelijke plaatje en de inhoud van het fotobestand. Dit kan best wat tijd kosten als je een grote fotobibliotheek hebt, dus zet Visipics aan en ga ondertussen even wat drinken halen. Zodra de scan klaar is, worden alle soortgelijke foto’s naast elkaar gezet. Daarna is het aan jou om te bepalen welke moeten blijven en welke er weg kunnen worden gegooid. Ook is er een slider aanwezig waarmee je kunt regelen hoe streng Visipics foto’s bij elkaar zet, handig als je veel foto’s bij eenzelfde achtergrond hebt gemaakt, maar waar wel verschillende mensen opstaan.

visipics

Ook is het mogelijk om bepaalde mappen op je computer over te slaan. Dit kan van pas komen als je programma’s als Picasa gebruikt, omdat daar kopieën worden opgeslagen van originele foto’s die je bewerkt hebt. Als je het origineel van een bewerkte foto alsnog wilt achterhalen, kunnen deze bestanden van pas komen. Het is in dit geval dus aan te raden om deze mappen over te slaan, zodat je later niet alleen met zwaar bewerkte foto’s blijft zitten, terwijl het origineel misschien toch beter was.

Visipics is gratis te downloaden via deze link. Door dit programma in samenwerking te gebruiken met één van de drie programma’s hierboven, heb je een grotere kans om al die mooie vakantiefoto’s netjes op te bergen.

Meer tips? Laat ze horen in de comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *