How to: bepaal hoeveel RAM werkgeheugen je nodig hebt

werkgeheugen-pc-ram-nodig
Weet jij waar je op moet letten als je het RAM-werkgeheugen kiest?

Computers beschikken over 2 soorten geheugen. Het meest bekende is de opslagcapaciteit, vaak uitgedrukt in GB ROM. Het tweede soort geheugen, vaak aangeduid als GB RAM is het werkgeheugen van de computer. Dit tweede geheugen zorgt ervoor dat jouw computer kan functioneren. Zo bepaalt het hoe snel je van tabblad kan wisselen (en hoeveel tabbladen je tegelijk goed functionerend open kan zetten en meer). Een ander belangrijk verschil is dat het ROM-geheugen jouw bestanden bewaart, terwijl het werkgeheugen zichzelf leegt zodra je de computer uitzet. Als jouw computer traag wordt zou een uitbreiding van het werkgeheugen een optie kunnen zijn. Ook bij nieuwe computers is de keuze van het juiste werkgeheugen belangrijk. In dit artikel zet ik op een rij waar je op moet letten als je beslist hoeveel werkgeheugen je nodig hebt. We beginnen bij de uitbreiding van het werkgeheugen voor een bestaande computer.

Werkgeheugen bestaande computer uitbreiden
Als je het werkgeheugen van jouw bestaande computer uit wilt breiden ben je geboden aan een aantal gegevens die bepalen hoever je kunt gaan. Allereerst is jouw besturingssysteem belangrijk (als je Windows gebruikt). Als je een 32-bit besturingssysteem hebt kun je maximaal 4 GB RAM werkgeheugen gebruiken. Hoger werkgeheugen vereist namelijk een 64 bit-programma.

Uiteraard is het ook belangrijk of je geheugen koopt voor een laptop of desktop. Bij een desktop gebruik je DIMM en op alle overige apparaten gebruik je SODIMM. Tot slot is het belangrijk om te bekijken welk type harde schijf je nu hebt. Het gaat er dan met name om of je DDR 3 of DDR 4 geheugen ingebouwd hebt. Deze twee opvolgende toepassingen zijn namelijk niet compatibel met elkaar. Wanneer je deze specificaties gecontroleerd hebt en jouw mogelijkheden op een rij hebt kun je afwegen of je geheugen bij wilt kopen of dat je een nieuwe desktop of laptop nodig hebt.

Mocht je jouw PC of laptop willen verkopen, let dan even op deze voorzorgsmaatregelen.

Werkgeheugen voor nieuwe computers
Als je toe bent aan een nieuwe computer of aan een upgrade van jouw werkgeheugen is het natuurlijk de vraag hoeveel je nodig hebt. De keuze is reuze, want van 1 GB tot 1 TB, het kan allemaal. Vuistregel is dat, hoe zwaarder de programma’s zijn die je wilt gebruiken en hoe intensiever je jouw computer gebruikt, hoe hoger het werkgeheugen moet/mag zijn om goed te werken.

Het 4 GB RAM werkgeheugen ziet men momenteel als de basis. Je kunt dan meerdere programma’s tegelijk (zoals Word en Excel) open hebben. Als je geen budgetversie koopt is 4 GB RAM ook de bodem als je nu een nieuw systeem koopt.

De basis is tegenwoordig 8 GB RAM. Je kunt dan foto’s en video’s snel in hoge kwaliteit bewerken of zwaardere programma’s, zoals Adobe Creative Cloud gebruiken. Nieuwe MacBooks worden standaard vanaf 8 GB werkgeheugen op de markt gebracht.

Mocht je echt zware bewerkingen willen doen en bijvoorbeeld autocad en Adobe tegelijk willen gebruiken, meerdere virtuele machines gebruiken of andere krachtige toepassingen gebruiken, dan kun je vanaf 16 GB zover uitbouwen als je wilt.

Als je last hebt van een trage Macbook kun je deze tips uiteraard ook bekijken.

2 reacties

  1. Voor de meeste CAD applicaties geldt, dat 16 Gb de absolute ondergrens is. En bij sommige pakketten zelfs al 32 Gb (o.a. SolidWorks 219). Zonder dat willen ze vaak niet eens meer installeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *